CZ  |  EN

Ceny nemovitostí opět výrazně rostou

28.09.2015
Výraznější ekonomický růst je zpět, obchod s nemovitostmi má opět vzestupný trend, hypoteční úrokové sazby jsou stále velice příznivé a refinancování hypoték je v plném proudu.

Průměrná cena bytů v České republice vzrostla v roce 2014 o 2,74% (2,26% v aktuálních cenách), šest po sobě jdoucích čtvrtletí  bylo zaznamenáno podle Českého statistického úřadu zvýšení cen.

Ceny bytů v roce 2014:

  • Průměrná cena nových prodaných bytů vzrostla o 2,8% (3% v aktuálních cenách). To je o 2,2% méně než nejvyšší nárůst všech dob v roce 2008 (dle ČNB o 6,4% v aktuálních cenách).
  • Průměrná cena prodaných, již existujících bytů se zvýšila o 3% (3,2% v aktuálních cenách), což je o 6,4% méně než ve zmíněném silném roce 2008 (dle ČNB o 10,5% v aktuálních cenách).

Poptávka především po nových bytech v poslední době prudce roste. V roce 2014 developeři prodali rekordních 6.000 nových bytů v Praze, a překonali tak předkrizové prodeje z roku 2007. Tržby ve 4. čtvrtletí byly obzvláště vysoké, částečně kvůli zvýšenému zájmu ze strany zahraničních kupců, nejnižším úrokovým sazbám v posledních letech a rostoucí důvěře v českou ekonomiku. Trh s nemovitostmi v České republice, který je vnímán jako jeden z nejvíce atraktivních v regionu střední a východní Evropy (CEE regionu), přitahuje novou vlnu zejména ruských a ukrajinských investorů.

Byty umístěné v centrální části Prahy, a to zejména ty, které se nacházejí v historických budovách v blízkosti Vltavy, jsou nejdražší. Jejich průměrná cena činila 150.000 Kč za metr čtvereční. Samozřejmě můžeme najít i luxusní byty, které atakují hodnotu 250.000 Kč za metr čtvereční.

Na výše zmíněnou bilanci má výrazný vliv i HDP, jež vzrostlo v České republice v roce 2014 o 2%, což je oproti minulým rokům výrazný vzestup.

Podobný trend je udržován i v roce 2015. Na konečná čísla si však musíme ještě chvíli počkat.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace