CZ  |  EN

Dřevostavba. Ano nebo ne?

21.04.2016
V současné době je výstavba dřevostaveb stále ožehavým tématem. Někteří je milují, jiní by v nich bydlet nechtěli ani za nic. Jaké jsou tedy přednosti a slabiny jednotlivých konstrukcí?

Dřevo nebo cihla? Tuto otázku si pokládá většina lidí, kteří uvažují o výstavbě vlastního bydlení. V několika jednoduchým bodech se pokusíme shrnout přednosti a slabiny obou variant.

Velice lákavou výhodou dřevostavby je její extrémně rychlá stavba. Dřevostavbu lze běžně postavit za půl roku a to včetně vyřízení právních náležitostí stavby a kolaudace. Není však rychlost stavby vykoupena kvalitou?

Chci ocenit dřevostavbu z důvodu koupě/prodejeNezávazná poptávka

Pod pojmem dřevostavba si lidé často představavují roubené stavby v horách, dřevěný kostel a chaty v rekreačních oblastech naší republiky. I klasický okál se řadí do dřevostaveb. Jeho konstrukce se ale neosvědčila.

Dnešní dřevostavbu od zděné prakticky nerozeznáme, a proto je nyní využívaný spíše název "stavba na bázi dřeva." Kromě masivního dřeva v podobě tenkých profilů, desek nebo trámů, zde najdeme různé druhy izolací a deskové materiály na bázi dřeva nebo sádry.

Výhody dřevostavby

  • Rychlejší výstavba
  • Nižší náklady na výstavbu
  • Místnosti se velice rychle vytopí

Nevýhody dřevostavby

  • Nižší životnost oproti zděným stavbám
  • Akustické vlastnosti
  • Rychle klesající teplota po vypnutí topení

Jistě bychom našli velkou spoustu dalších parametrů, které hovoří pro i proti jednotlivým konstrukcím.

Navštívíme-li nově vznikající satelitní městečka, poznáme, že dřevostavby tvoří maximálně 20% všech staveb. To může být i tím, že tato technologie ještě nebyla testována "zubem času." Nemůžeme tedy s jistou říci, jak bude stavba vypadat za 20 a více let. Dle odborníků na výstavbu těchto montovaných dřevostaveb jsou domy projektovány na 50-60 let. Lze tedy říci, že hlavní výhodou, a dosti zásadní výhodou dřevostavby, je rychlost výstavby a nižší pořizovací cena. Tyto dvě výhody ustupují životosti samotné stavby.

Je tedy pravdou, že každý stavební materiál má své výhody a nevýhody. Každý tedy musí sám dle svých potřeb a očekávání vyhodnotit, co je pro něj nejpřijatelnější.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace