CZ  |  EN

Způsob vytápění jako důležitý apekt při koupi domu

26.05.2016
V dnešní době existuje velké množství způsobů vytápění rodinného domu. Každý způsob má svá pro i proti a v případě nákupu nemovitosti je nutné hledět i na tento aspekt, který může významně ovlivnit především budoucí náklady na bydlení.

Rodinný dům lze v dnešní době vytápět různými způsoby. Na trhu existuje rozmanité množství variant, kterými lze tuto problematiku řešit (plynovým kotlem, elektrickým kotlem, kotlem na tuhá paliva, tepelným čerpadlem aj.). Určitě se mezi námi najdou zastánci každé technologie vytápění. Jak už to bývá ve většině odvětví, každá technologie má svá pro a proti.

V první řadě je třeba podotknout, že chceme-li nízké náklady na vytápění, samotná technologie nám je nezaručí. Je třeba neopomenout velice důležitou věc, kterou je tepelná izolace domu. Dům, který není dobře izolovaný, chcete-li zateplený, má samozřejmě vyšší náklady na vytápění. Nejvíce tepla uniká okny a střechou, a proto je dobré alespoň investovat do kvalitních okenních výplní a izolací střechy. U novostaveb se s tímto faktem již počítá a v dnešní době je většina nových rodinných domů stavěna jako nízkoenergetické.

V dnešní době se nové rodinné domy vytápí převážně ústředně, případně kombinací (ústřední + krbová kamna). Srovnáváme tedy některé nejčastější technologie vytápění pro ústřední topení. 

 

Výhody a nevýhody vybraných technologií

PLYN

             + ekologie                                          - finančně nákladný

             + komfort užívání                               - omezené zásoby

ELEKTŘINA

             + ekologie                                           - vysoká cena elektřiny

             + dobrá dostupnost                           - u přímotopů horší akumulace tepla

TUHÁ PALIVA

             + nízké náklady na provoz               - nekomfortní topení (nutnost stále přikládat)

                                                                           - nároky na uskladnění paliva

                                                                           - dopad na životní prostředí

TEPELNÉ ČERPADLO

               + nízké náklady na vytápění          - vysoké pořizovací náklady

               + návratnost                                      - nutný druhý zdroj tepla

 

V případě nákupu nemovitosti je nutné kalkulovati i s výše uvedenými úskalími. Jedná se především o problematiku rodinných domů, případně celoročně obývaných rekreačních staveb. V případě pořízení stavby s vysokou energetickou náročností, se do její ceny nepřímo promítají také budoucí vysoké náklady na vytápění. Často se tak může stát, že koupě nízkoenergetického domu, ač za vyšší cenu, může být z hlediska dlouhodobého užívání ekonomicky výhodnějším nákupem.

 

Snímek rodinného domu pomocí termokamery

Obrázek: Snímek rodinného domu pomocí termokamery

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace