CZ  |  EN

Daň z nabytí nemovitých věcí konečně dostojí svému názvu

09.08.2016
Na začátku roku 2014 přišly významné změny na poli platby daní při převodu nemovitostí. Mimo jiné došlo ke změně názvu daně z převodu nemovitosti na daň z nabytí nemovitých věcí. Nicméně plátcem daně byl stále prodávající a to by se mělo konečně změnit.

Možná, že někteří z vás znají daň z nabytí nemovitostí stále ještě pod starším názvem - daň z převodu nemovitostí. Ke změně názvu došlo již v roce 2014 a sazba daně je od té doby čtyřprocentní na místo tří procent. Poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí je i přes zavádějící název v současné době stále prodávající a nabyvatel (kupující) je ručitelem.

Přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí musí poplatník podat nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byla změna vlastnického práva zapsána do katastru nemovitostí.

Ovšem v nejbližších měsících nás čeká při koupi nemovitostí změna. Daň z nabytí nemovitých věcí bude nově platit nabyvatel. Pokud nedojte k průtahům ohledně schvalování zákona, byla by tato změna platná od 1. října 2016, jiné zdroje uvádějí 1. listopad 2016.

Kupující si tak ke kupní ceně budou muset připočátávat další 4%. Vzhledem k tomu, že realitní trh právě zažívá jedno z nejprogresivnějších období, zájem kupujících je neutuchající a prodávající tak nemají důvod cenu o výši daně snižovat.

Změny tedy povedou velmi pravděpodobně ke zvýšení konečné ceny. Banky ovšem slibují, že daň bude možné uhradit i z hypotečních úvěrů. 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace