CZ  |  EN

Kdo koupí nemovitosti patřící silným populačním ročníkům?

12.06.2017
V poslední době se realitní trh zaobírá i myšlenkou - kdo koupí byty po dětech z babyboomových generací? Dle posledních zpráv a průzkumů tyto nemovitosti ještě nejsou ve větší míře na realitním trhu nabízeny.

Průzkum, který provedl Hardvard´s Joint Center pro Housing Studies, ovšem předpověděl, že tato situace ještě několik dalších let nenastane. Vše je dáno touhou lidí zestárnout na místě, kde vyrostli a kde bydlí celý svůj život. Spíše než aby své nemovitosti prodávali, investují do přestaveb a rekonstrukcí těchto domů.

Jedná se o generaci poválečných dětí, narozených mezi roky 1946 a 1964, kteří byli dlouho hlavním pilířem ekonomiky. Věk těchto "dětí" už se nyní pohybuje kolem 70 let.

Na přelomu století proběhl i druhý babyboom. Takzvaní mileniálové, tedy lidé narození během let 1985 až 2000. Oni jsou v současnosti hlavní tažnou silou ekonomiky, nicméně nejsou příliš ochotní se usazovat na jednom místě a nakupovat reality předchozí generace (1946-1964).

Otázka tedy je, zda a kdy tito lidé začnou skupovat nemovitosti generace svých rodičů. Ale vzhledem k tomu, že generace mileniálů je podstatně menší, než předchozí babyboomová generace a nemá takový zájem se usadit na jednom místě, můžeme očekávat postupný pokles cen těchto domů (kolem roku 2020) a nelze v nejhorším případě vyloučit ani postupný "crash" trhu.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace