CZ  |  EN

Změny fungování katastru nemovitostí

19.10.2013
Stát připravuje vyhlášku o poskytování údajů z katastru nemovitostí. Mimo jiné je připravena služba sledování změn u konkrétní nemovitosti.

V případě schválení vyhlášky vládou bude umožněno dané osobě sledovat všechny svoje nemovitosti, resp. mu bude ohlášena probíhající transakce s jeho nemovitostí.

Ředitel Katastrálního úřadu hlavního města Prahy Lubomír Klučka uvádí: "Pro normálního vlastníka, který vlastní méně než 20 nemovitostí, bude tato služba za 200 korun na věky věků nebo do první změny,"  Dále u vlastníků více než 20 nemovitostí bude stanoven cena 10 Kč za jednu nemovitost ročně, maximálně pak půl milionu korun. Tento poplatek bude splatný každoročně.

Tato služba má omezit podvody, kdy katastrální úřady na základě zfalšovaných údajů provedly v katastru změny, aniž o tom původní majitel věděl. Podvodníci úřadům předkládali falešné pověření k dispozici k nemovitosti. Nově bude muset úřad informovat i vlastníka, aby mohl na případnou podvodnou transakci reagovat. Způsob zaslání výpisu - oznámení je plánován datovou schránkou, písemně na adresu trvalého bydliště, případně na podkladě žádosti i emailem a SMS zprávou.

Tato služba však ještě není v roce 2013 aktivní, bude zřízena s nabytím platnosti zmíněné vyhlášky.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace