CZ  |  EN

Studenstké bydlení a jeho rozvoj

06.10.2014
Celosvětově rostoucí studentská populace markantně přispívá k rozvoji univerzitního bydlení

Podle aktuálních zpráv mezinárodního obchodního poradce serveru Sewills bylo bydlení pro studenty nejvíce rozvíjejícím se sektorem v období globálního ekonomického poklesu a stává se významnou třídou aktiv v celosvětovém měřítku.

Díky stabilitě poptávky účelové studentské bydlení zaručuje spolehlivý tok příjmů z pronájmu, navzdory nevýhodě uzavírání smluv na krátkou dobu. Rostoucí poptávka mezinárodně mobilních studentů v kombinaci s nízkou konkurencí v mnoha předních světových a v poslední době stále více i tuzemských univerzitních městech, přináší možnost nových investic do těchto typů ubytování.

Pro příklad je možné uvést výraznou revoluci v tomto směru ve Spojených státech. Investování do tohoto sektoru rapidně vzrostlo po ekonomickém poklesu z 3,4 biliónu dolarů v roce 2007 na 7,2 biliónů v roce 2013. Institucionální investoři zatím představuji 57% všech obchodů. Předpokládá se, že soukromý sektor vejde do popředí kvůli stále vzrůstajícímu odvětví studentských pronájmů.

Zápis do vysokoškolského vzdělávání v současné době činí 164 milionů na celém světě, a počet zahraničních studentů očekává nárůst o dalších 32 milionů v průběhu příštích deseti let. Mezinárodně mobilní studenti jsou stále významnějším zdrojem financování univerzit. Do 10 let jejich počet podle předpovědi vzroste na 3,9 milionu, z téměř 3 milionů v roce 2011.

V tomto sektoru existují také rizika, zahrnující celosvětově rostoucí studentské poplatky za studium či vízová omezení. Nicméně má mnoho univerzitních měst nedostatek ubytovacích prostor pro studenty, což se stále rostoucím počtem studentů zaručuje prémiový trh.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace