CZ  |  EN

Hlavní body k úspoře energií a cena nemovitosti po investici

06.11.2014
V dnešní době je na trhu stále více možností na snížení energetické náročnosti bydlení. Pokud se rozhodneme učinit opatření, která by měla zajistit nižší náklady na bydlení, prvním sledovaným parametrem při výběru je u mnohých z nás cena. Je však nutné, zamyslet se nad výtěžností a návratností vyšší investice s výhledem do budoucna, která se při zvolení kvalitních materiálů jistě zúročí.

A jak na to? Samozřejmě je předem nutné znát alespoň přibližný rozpočet, se kterým je možné dále pracovat, tedy množství financí, které jsme ochotni investovat do plánovaných renovací. Za zvážení stojí zvýšení rozpočtu žádostí o dotaci z tematických projektů, jako například projekt Nová zelená úsporám.

Teď už k samotným úsporným opatřením. Prvním krokem je v česku široce využívané a rovněž také efektivní zateplení nemovitosti. Nenechte se zmást, pro co nejúčinnější izolaci nejde pouze o zateplení fasády, kdy sice můžeme ušetřit až 30% energií, ale pokud k němu přidáme i zateplení střechy a podlahy, zvýší se úspory až o 50%.

Až 40% energie je odváděno okny, proto je důležité nebát se investovat do jejich výměny. Je nutné se při výběru zaměřit na několik faktorů, jako je tepelná propustnost skla, šířka rámu či samotné těsnění.

Nedílnou součástí energetické úspory je jistě způsob vytápění nemovitosti. V současnosti jsou na trhu hodnoceny jako vysoce úsporná krbová kamna, tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel či kotel na biomasu.

Nebojte se počáteční větší investice do kvalitních výrobků. Obecně platí, že čím komplexnější způsob snížení energetické náročnosti zvolíte, tím rychleji by se vám měly vynaložené finance vrátit. Nově opravená fasáda, stropy a střecha také zvýší cenu vaší nemovitosti. Obecně bohužel nedojde ke zvýšení ceny nemovitosti o celou investovanou částku do oprav a zateplení, většinou na úroveň okolo 80 % ceny investice.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace