CZ  |  EN

Rarita ve světě realit - alpské lyžařské chaty a apartmány

13.12.2014
V rakouských realitách se objevila opravdová rarita. V exkluzivních a velmi žádaných alpských oblastech Lech a Obergurgl jsou nabízeny k prodeji nové horské chaty a apartmány.

Většinu alpských nemovitostí vlastní rodiny místních obyvatel, které jsou také vlastníky lyžařských vleků a okolních pozemků, a proto je nabídka prodeje některé z těchto nemovitostí pro širokou veřejnost opravdu jedinečnou příležitostí.

V oblasti Lech nacházející se v západní části Rakouska půjde do prodeje první ze čtyř luxusních moderních kamenných a dřevěných Horských chat nabízený od 5,8 mil. dolarů. Naopak rezort v Obergurglu s 14-ti apartmány, který je vzdálen pouze hodinu od letiště Innsbruck bude nabízen za 600 tis. dolarů. Bude to první nově nabízený rezort k prodeji za poslední desetiletí.

Podle výzkumů rakouský trh s nemovitostmi překonal všechny evropské národy. Tento úspěch je způsoben řadou faktorů, především nedostatečnou nabídkou v kombinaci se silnou místní a mezinárodní poptávkou. Přísná pravidla plánování znamenají, že vzniká nedostatek poptávaných nemovitostí, a to zejména ve Vídni a žádaných alpských střediscích. Zahraničními zájemci jsou zejména Němci, Rusové a východní Evropané, kteří ocení finanční a politickou jistotu, kterou Rakousko poskytuje. Vídeň je atraktivní turistické centrum a zároveň i sídlem nadnárodních organizací, mezi které lze uvést například OPEC, Organizace spojených národů nebo General Motors.

Před 20 lety nemohl být majetek ve vlastnictví jiných osob, než těch s rakouským občanstvím. Od roku 1995, kdy Rakousko vstoupilo do Evropské unie, mají občané všech členských států povoleno vlastnit nemovitosti v této zemi a také zde trvale žít (stejně jako v každém jiném členském státě EU). Pravidla pro obyvatele ze zemí mimo EU jsou stanoveny zvlášť pro každou z devíti samosprávných spolkových zemí Rakouska.

Další vývoj prodeje realit v oblasti vysokohorských středisek závisí silně na klimatických změnách, které mohou pravděpodobně v rámci globálního oteplování nastat. Dle zákulisních informací současní vlastníci takových realit již v současné době uvažují o dopadu klimatu na podnikání v oboru vysokohorské turistiky. Je předpoklad, že tyto vlivy budou mít spíše negativní efekt, zejména v zimních měsících. Tudíž je možné, že se s rostoucí četností setkáme s prodejem takových exklusivních nemovitostí dříve než většina hráčů na realitním trhu začne vzdálenější klimatickou budoucnost brát plně v potaz.

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace