CZ  |  EN

Ceny bytů rychle rostou - neodkládejte jejich koupi

18.07.2016
Významný ekonomický růst a nízké sazby hypotečních úvěrů - to jsou v současné době dva největší ukazatele, které ovlivňují ceny nemovitostí na tuzemském trhu. Zejména ceny bytů reagují na ekonomický vývoj velmi rychle, a proto se jejich hodnota začíná znatelně zvyšovat. V současné době je tedy ideální doba pro pořízení vlastního bydlení.

Tuzemský trh s nemovitostmi zažívá v současné době růst. Tento růst se promítá do zvyšování cen nemovitostí, zejména bytů. V posledních 12 měsících vzrostly ceny bytů průměrně o 11%. Toto navýšení cen se týká jak starších obydlí, tak i novostaveb, kterých je v současné době nedostatek. S největším nedostatkem nových bytů se potýká Praha.

Hodnoty růstu cen bytů se liší podle krajů. Největší nárůst se týká Jihočeského kraje, kde ceny průměrně vzrostly o celých 17,28%. Naopak nejmenší nárust cen se týká Zlínského kraje. Zde došlo k navýšení cen o pouhých 0,75%.

Tento trend růstu cen bytů odstartoval v roce 2014, kdy se ve velkém začaly prodávat byty, protože v té době klesaly sazby hypoték na minimum a po překonané krizi se očekával v ČR ekonomický růst. Ve většině krajů se tedy realitní kanceláře potýkají s problémem rozšíření své nabídky o nové byty, protože poptávka je opravdu velká.

Největší zájem je o kategorii bytů s užitnou plochou od 50m2 do 60m2, tedy 2+kk a 2+1. Nárust cen u těchto bytů od minulého roku je o 8%. Na celkové ceně bytu toto navýšení představuje průměrně 70.000 Kč.

V případě, že se tedy nacházíte ve fázi, kdy uvažujete o koupi bytu, vyplatí se využít současné situace. Dle odborníků budou mít ceny i nadále rostoucí tendenci a poptávka nebude, díky nízké úrokové sazbě hypoték, ani v nejbližších měsících ustávat. 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace