CZ  |  EN

Ceny nemovitostí napříč Evropou

01.02.2018
Rozmanitost cen napříč Evropou je známým jevem. Můžete zde koupit nemovitost, za kterou zaplatíte 1.000 eur/m2, ale na druhém konci kontinentu za ni zaplatíte i 18.000 eur/m2. A jak je na tom naše republika ve srovnání s jinými evropskými zeměmi?

Česká republika patří spíše k zemím, kde jsou nemovitosti dražší. Za 200tis eur si zde můžete pořídit v průměru čtyřpokojový byt. Stejně tak je tomu i v Holandsku, Německu, Belgii a Slovinsku. Nejdražší nemovitosti ovšem jsou v Británii. Za shodnou cenu zde pořídíte maximálně jednopokojový byt. Obdobná situace je i ve Francii. V průměru nejlevnější nemovitosti nalezneme v Debrecenu v Maďarsku. Cena zde vychází na 997 eur/m2.

Cena, necelých 1.920 eur/m2, dělá z České republiky nejdražší zemí z Visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) a přibližujeme se tak západním zemím Evropy.

Zajímavá je také studie cen nemovitostí v závislosti na průměrném platu. Zatímco průměrný občan České republiky si nový byt o rozloze 70m2 pořídí za 6,9 hrubého ročního platu, občané Maďarska a Slovinska musí šetřit více než 7 let. Britové dokonce 11 let. Italové musí mít naspořeno 8 ročních platů, stejně tak, jako Irové či Francouzi. Nejdostupnější bydlení je tak v Německu, kde si průměrný občan Německa pořídí byt za 3,3 roku.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace