CZ  |  EN

Ceny nemovitostí v eurozóně pokračují v sestupu.

22.04.2013
Úřad Eurostat zveřejnil informace o vývoji cen obytných nemovitostí států, které jsou členy EU. Celkově došlo k meziročnímu poklesu 1.8 %. K největšímu poklesu dochází v jižních zemích Evropy a odhady naznačují, že snižování cen bude pokračovat.

Největší pokles je patrný ve Španělsku a Slovinsku. Obě tyto země Evropská komise označila za nejzranitelnější ekonomiky Evropské unie a vyzvala je k řešení jejich problémů.

Ceny domů a bytů ve Španělsku klesly ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 o 12,8 procenta. Dále prohloubily pokles ceny, oproti minulému čtvrtletí o 1,4 procenta, tento propad se ale již zpomaluje.

Slovinsko je nyní skloňováno spolu se slovy o hrozící bankovní krizi. Ceny nemovitostí od října do prosince propadly meziročně o 8,8 procenta. V mezičtvrtletním srovnání tam obytné reality zlevnily o 0,5 procenta.

Evropská komise vydala varující zprávu o makroekonomických  problémech Slovinska a Španělska. Ve Slovinsku je ohrožena stabilita finančního sektoru, zatímco Španělsko dál podkopává vysoké domácí i zahraniční zadlužení, resp. náklady na obsluhu jeho dluhu.

Údaje o cenách realit  ukazují  rozsah pádu cen nemovitostí v eurozóně po globální finanční krizi roku 2008. Pokles cen pokračuje vinou  šířící se dluhové krize, kvůli niž se loni eurozóna ponořila do nové recese.

Odhady nemovitostí, které provádí znalecký ústav XP invest, ukazují pokles cen obytných nemovitostí také v ČR. V závislosti na lokalitě statistická data udávají meziroční pokles v rozmezí 0,8 - 2,3 %.

 

Jaká je cena vaší nemovitosti?

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace