CZ  |  EN

Ceny nemovitostí v Řecku stále klesají

10.03.2014
Ceny nemovitostí v Řecku dle odhadů budou v následujícím období stále klesat. Negativní jev má i svoji druhou stranu, nemovitosti se stanou pro kupující více dostupné. V horizontu 1-2 let, s ukončením dalšího poklesu nemovitostí, by se mohlo jednat o zajímavou investiční příležitost.

Ceny řeckých nemovitostí poklesly v meziročním porovnání ve 3.kvartále o 32,7 %, dle informací společnosti Fitch Ratings. Agentura Fitch předpokládá  celkový meziroční pokles cen domů za rok 2013 o 42 %. Řecký parlament prodloužil moratorium na splácení hypoték umožňující ulevit dlužníkům při jejich splácení. 

Zpráva také ukazuje, že se výrazněji zvýšila dostupnost obchodů s nemovitostmi, právě díky tomuto poklesu a díky nízké úrovni úroků poskytovaných úvěrů. Je předpokládáno pokračující zlepšování dostupnosti v dalších letech.

V tomto roce však přetrvává nízký objem obchodů s nemovitostmi způsobený nízkou koupěschopnou poptávkou. Země prochází bolestivou cestou vnitřní devalvace. Po vyřešení problémů bank a oživení ekonomiky je v horizontu 3-5 let pravděpodobný obrat ve směru trhu a stabilizace cen nemovitostí s následným růstem v dalších letech.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace