CZ  |  EN

Jak vyčistit dům po povodni

24.08.2010
(zprávu je možné otisknout za podmínky uvedení zdroje odhadonline.cz) Zde je několik rad a tipů, jak ochránit majetek a zdraví, když povodeň zasáhne do vašeho života.

Když se velká voda dostane do lidského obydlí, často poškodí zdivo, nábytek, elektroniku, osobní věci a navíc se kvůli ní stane pobyt v nemovitosti pro člověka velice nezdravým. Povodně totiž s sebou vždy nesou mnoho bahna a nečistot a je proto pro lidská obydlí velice nebezpečná, i když se voda dostane do výšky jen několika málo centimetrů nad podlahu.

Po úderu povodňové vlny je ze všeho nejdříve nutné zavolat vaší pojišťovně. Řekne vám, kdy vaše zaplavené obydlí navštíví likvidátor pojistných událostí. Ten ověří škody napáchané záplavami a přiblíží vám výplatu pojistného plnění. Po úderu vysoké vody pořiďte fotografie a videonahrávky vašeho zaplaveného domova, pomůže to pak při komunikaci s likvidátorem. Rovněž pořizujte fotodokumentaci při čistících pracích.

Vykliďte z domu co nejvíce bahna, zbytek pak dostaňte pryč pomocí proudu vody z hadice. Vydrhněte podlahy a stěny horkou vodou smíchanou s účinným čisticím prostředkem. Poté na celou plochu ještě aplikujte dezinfekční prostředky na bázi chlóru, abyste zničili zárodky mikrobů.

V kuchyni: Ponořte sklenice, porcelán, čínský porcelán a plastikové nádoby alespoň na deset minut do dezinfekčního roztoku na bázi chlóru. Kovové nádoby a příbory nechte alespoň 10 minut vyvařit. Nepoužívejte v tomto případě chlorové dezinfekční prostředky, protože způsobují zčernání povrchu kovových předmětů. Celou mycí linku vydezinfikujte.

Nábytek a vybavení: Nasaďte si lékařskou roušku. Nábytek, koberce, postele a oblečení vyneste ven z domu, jak nejrychleji je to možné. V domě se totiž s jistotou začne tvořit plíseň a ta má nejraději vlhká a temná místa, kde se nehýbe ovzduší. Otevřete v domě všechna okna, aby v něm začal cirkulovat vzduch. Použijte klidně i ventilátory, abyste v něm udrželi neustálý průvan. Postelové matrace byste měli vyhodit a nepokoušet se je dát do pořádku, v drtivé většině případů to totiž není možné. Čalouněný nábytek a koberce je po povodni velice těžké vyčistit, svěřte tento úkon raději profesionálovi. Dřevěný nábytek a dřevěné podlahy vydezinfikujte a sušte je velice pomalu. V opačném případě by se dřevo mohlo rozklížit.

Fotografie, knihy a důležité dokumenty můžete lehce očistit od bláta, dát do plastikového pytle a zamrazit nebo dát do ledničky, ochráníte je tak před plísní. Vyčistit je můžete později. Zdi a stropy se při povodni chovají jako houbičky na nádobí - nasáknou do sebe obrovské množství vody. Jejich okolí proto musí být neustále větrané, aby vyschly. Na jejich spodku a vršku rovněž můžete vytvořit otvory zhruba o průměru 20 centimetrů. Ty zajistí tzv. "komínový efekt", díky kterému bude vzduch lépe zdmi a stropy procházet.

Elektrické rozvody musí být vypnuté. Před tím, než do nich opět proud pustíte, musí být zdi, ve kterých vedou, suché a také vše musí zkontrolovat elektrikář. Stejně jako vytápění a klimatizace potřebují kontrolu odborníka elektrické spotřebiče. Nechte ověřit jejich funkčnost u výrobce, jinak riskujete zničení spotřebičů nebo dokonce ránu od elektřiny.

Pokud máte zaplavený sklep, vypumpujte z něj zhruba metr vody za den. V opačném případě riskujete, že vodou nasáklá okolní půda bude tlakem působit na stěny sklepu a způsobí jejich popraskání nebo dokonce zřícení. Pokud využíváte podzemního pramenu, po povodni udělejte jeho hygienický rozbor. Je totiž možné, že ho mohly záplavy znečistit.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace