CZ  |  EN

Jaká okna použít do nemovitosti?

31.05.2018
Ať už stavíme nový rodinný dům, rekonstruujeme ho, nebo chceme pouze vyměnit okna v bytě, vždy se musíme zamyslet nad tím, jaká okna zvolíme. Firmy nabízí širokou škálu rámů a okenních výplní. Co tedy vybereme?

Výběr takřka vždy začíná u materiálu rámu. Dřevo, plast, hliník. Okna ze dřeva díky materiálu nejsou maximálně utěsněna a místnost tak může „dýchat“. Nevýhodou je ale vyšší cena a starosti s jejich údržbou. Nátěry jsou v současné době tak kvalitní, že i desítky let se nemusejí okna znovu natírat. Ale aby tyto nátěry vydržely, musí se impregnovat.

Plastová okna mají tu výhodu, že se o jejich rámy nemusíme takřka starat. Plast má dlouhou trvanlivost. Utěsnění je takřka maximální, a proto je nutné v místnostech pravidelně větrat. Plast je však více náchylný na změnu teplot a čas od času je třeba okna seřídit.
Hliníková okna patří do nejvyšší cenové kategorie. Donedávna se uplatňovala především v komerčních stavbách, ale pro moderní rodinné domy jsou stále žádanější. Velkou výhodou je jejich faktická nezničitelnost a možnost volby dekoru prakticky bez omezení. Ideální jsou do moderních staveb s velkými prosklenými prvky, jako jsou např. posuvné dveřní portály, oblíbené pro přímý vstup z obývacího pokoje do zahrady či na terasu. Zde zaručují perfektní tvarovou stabilitu a dlouhodobou funkčnost.

Okna můžeme vybírat i podle parametrů:
1. Součinitel prostupu tepla Uw – tato hodnota napovídá něco o vlastnostech okna jako celku.
2. Teplotní faktor vnitřního povrchu – vyjadřuje, zda při normových podmínkách teploty vnitřního a vnějšího vzduchu a interiérové vlhkosti nebude na vnitřním povrchu okna docházet ke kondenzaci.
3. Propustnost slunečního záření (%) – tuto hodnotu je dobré sledovat u zasklení.
4. Součinitel spárové průvzdušnosti – vyjadřuje těsnost funkční spáry. To je důležité pro zamezení nekontrolovatelných tepelných ztrát a pro správné fungování větracího systému (rekuperace).
5. Akustické vlastnosti okna – nesouvisí s energetickou náročností, ale významně přispívají k pohodě v interiéru. Jsou vyjádřeny hodnotou vzduchové neprůzvučnosti Rw (dB).

Pořízení oken je nemalou investicí, a to na desítky let. Vyplatí se pečlivě vybírat dodavatele a dávat si dobrý pozor na lákavé nabídky slev. Kvalita ale není zadarmo a při nejasném původu oken se může výhodná koupě snadno proměnit v noční můru. Skutečná kvalita oken se navíc pozná až po několika měsících používání za různých klimatických podmínek.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace