CZ  |  EN

Méně hypoték a obtížněji dostupné

15.10.2009
(článek je volně k otisknutí za podmínky uvedení zdroje www.odhadonline.cz) Pro mladé lidi přestává být dostupná možnost koupě jejich první nemovitosti.

Počet lidí, kteří mají v plánu koupit svoji první nemovitost a nedosáhnou přitom na hypotéku, se zvyšuje. Koupě nemovitosti je pro ně nereálná, protože banky již takřka nepůjčují 100 procent ceny nemovitosti, ale nejčastěji spíše 70.

Mladí žadatelé o hypotéku tak musí mít našetřeny statisíce korun, což většina z nich, ačkoli si již třeba spoří na stavebním spoření, nemá. Banky se rovněž snaží zkracovat dobu splatnosti, takže tím rapidně narůstá žadatelům výše měsíční splátky.

Mladí lidé, kteří podle statistik často mění své zaměstnání, si nemohou dovolit počítat s tak vysokým peněžním závazkem a raději nákup svého prvního bydlení odsouvají. "To, jak nyní žijeme, se začíná měnit. Objevuje se trend nepřistupovat na takové dlouhodobé závazky jako je investování do vlastnictví nemovitostí. Lidé řeší bydlení formou pronájmu a své peníze investují do jiných sfér," prohlásil ředitel projektu odhadonline.cz Martin Málek.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace