CZ  |  EN

Nemůžete prodat svoji nemovitost? Pronajměte ji!

18.05.2009
(článek je volně k otisknutí za podmínky uvedení zdroje www.odhadonline.cz) Ne vždy se podaří prodat vaši nemovitost za požadovanou cenu. V tomto případě, pokud nehodláte příliš slevit, se Vám může naskytnout alternativní možnost - tuto nemovitost pronajmout.

Pokud se skutečně Váš byt nebo rodinný dům rozhodnete pronajmout, měli byste k tomu přistoupit bez emocí. To může být pro někoho složité, protože mnoho lidí v těchto stavbách vyrůstalo nebo dokonce vychovávalo své děti.

Prodejem se nemovitosti zbavíte a špatný pocit ze ztráty "části vašeho života" vyváží peněžní obnos, který jste z transakce získali. Když však nemovitost pronajímáte, jste stále jejím vlastníkem, nemůžete se však do ní vrátit, kdykoliv se vám zachce.

Proces přípravy nemovitosti k pronájmu je podobný jako proces přípravy k prodeji. Je třeba ji uklidit, opravit některé části... (více se této problematice věnujeme ve článku Deset způsobů k udržení ceny rodinného domu během fin. krize)

Než uzavřete nájemní smlouvu, prověřte si své nájemníky. Ptejte se jich, kde v minulosti bydleli, a informujte se na ně vhodným způsobem u jejich dřívějších pronajímatelů nebo sousedů, pokud je to možné. Pokud člověk bere pronájem jen jako dočasné řešení, může se mu stát, že si své nájemníky dostatečně neprověří a to mu v budoucnu způsobí těžké bolesti hlavy.

V České republice lze najít i nejednoho podvodného nájemníka, který hledá nezkušené pronajímatele, do jejichž nemovitostí by se mohl nastěhovat. Spoléhá totiž na to, že majitelé nebudou mít dostatečné zkušenosti se situací, kdy přestane platit nájemné, a nebudou postupovat dostatečně důrazně, aby se zbavili v tu chvíli již nežádoucího nájemníka.

Jakou zvolit cenu pronájmu? Roční pronájem bytu/rodinného domu by měl být v optimálním případě shodný s přibližně pětiprocentní hodnotou nemovitosti. Příklad: Pokud má můj dům hodnotu 3 000 000 korun, roční pronájem bude 150 000 (3 000 000 x 0,05 = 150 000). Měsíční splátka nájemného se tedy bude pohybovat kolem 12 500 korun (150 000 / 12 = 12 500).

Někteří nájemníci si rádi od Vás pronajmou i nábytek. Odpadá tedy nutnost tyto věci stěhovat, když nemovitost jen pronajímáte. Pokud však nábytek v domě/bytě necháváte, nezapomeňte si vzít nejméně jeden měsíční nájem jako zálohu na poškození těchto věcí. Pokud chcete Vaši nemovitost přesto prodat a pronájem berete jako dočasné řešení než najdete kupce, který bude akceptovat Vaši cenu, uzavřete s nájemníkem smlouvu na dobu určitou. Nejlépe třeba smlouvu na dobu dvou měsíců s automatickým prodlužováním o tuto dobu v případě spokojenosti jak pronajímatele, tak nájemníka.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace