CZ  |  EN

Nižší odhad než kupní cena

05.11.2020
Nechali jste si zpracovat odhad nemovitosti a ocenění vyšlo výrazně odlišně od částky, za jakou jste nemovitost koupili / prodali? Potom může být chyba v několika věcech. Může být zpracovaný špatně odhad nemovitosti, nemovitost jste koupili příliš draze, prodali jste příliš levně… V rámci tohoto článku se budeme zabývat situací, že odhad nemovitosti byl zpracován fakticky špatně.

Špatný odhad nemovitosti

Samozřejmě i odhadci jsou jen lidé a mohou dělat chyby. Proto je třeba si odhad nemovitosti důkladně pročíst a případně překontrolovat výpočty - odhad nemovitosti by měl umožnit s přiměřeným úsilím opakovatelnost provedeného výpočtu. Pokud skutečně nějakou chybu najdete, sdělte toto odhadci, který by měl svoji práci opravit, a to zdarma a co nejdříve. Nápomocný by vám mohl být podrobný rozbor, díky kterému odhad nemovitosti posoudíte.

Potřebuji revizní znalecký posudekNezávazná poptávka

Může se však stát, že žádnou zjevnou - zejména faktickou chybu nenajdete. V tomto případě doporučujeme využít služeb jiného odhadce, který bude schopen zkontrolovat skutečnosti v odhadu nemovitosti uvedené nejen formálně, ale i obsahově. 

Zpracování revizního odhadu nemovitosti

Tento revizní odhadce může zjistit, zda odhadce použil pro výpočty správnou metodiku, zvolil správně (nejpodobnější) nemovitosti pro srovnání, a navíc může navrhnout jiné řešení ocenění, které může být ve váš prospěch.  Pokud tento revizní odhad bude vycházet ve vašich intencích, můžete jej ukázat původnímu odhadci, který podle tohoto odhadu může upravit svůj původní dokument.

Postup při zpracování revizního odhadu

Abyste zbytečně neutráceli peníze, je při zadání revizního odhadu dobré rovnou zaslat vybranému odhadci již zpracovaný odhad nemovitosti na email.

Odhadce tak má možnost již na začátku zjistit, zda je schopen vyhotovit odhad jinak a vyhovět vám. 

Většina odhadců by měla toto provést již na začátku, a to bezplatně. Pokud by některý z odhadců požadoval zaplacení nového odhadu bez tohoto orientačního posouzení, zvažte, zda si nenajít jiného odhadce. V dnešní době jsou si profesionální odhadci vědomí, že nikdo nechce kupovat zajíce v pytli.

Revizní odhad je pak vyhotoven opětovně dle ustáleného postupu - jeho popis naleznete v tomto článku.

Profesionální přístup

Je možné, že odhadce disponuje jinými informacemi než vy. Tyto mohou být přesnější, nebo naopak méně přesné. Mýlit se nebo nemít k dispozici všechny informace - tato skutečnost se může přihodit každému, odhadce nebo majitele nemovitosti nevyjímaje.

Je proto nutné přistupovat ke každému problému s chladnou hlavou a nenechat se unášet emocemi. Chápeme, že jde často o velké peníze. Svého cíle však dosáhnete s největší pravděpodobností, když se budete ptát a vznášet připomínky klidně a racionálně, argumentovat věcně. Poskytneme vám rádi pomoc v takové situaci, odhad nemovitosti můžete zadat na odhadonline.cz nebo níže uvedeným odkazem.

Potřebuji revizní odhad nemovitostiNapište nám více informací

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace