CZ  |  EN

Od nového roku stavební pozemky podraží

18.12.2015
Na toto téma se toho v poslední době napsalo opravdu mnoho. Rozhodli jsme se seskupit nejdůležitější informace k tomuto tématu a popsat je tak, aby byly zcela srozumitelné pro každého.

Úvodem se nabízí shrnutí současné situace. Do konce letošního roku jsou od daně z přidané hodnoty osvobozeny ty stavební parcely, u jejichž hranice vedou dostupné inženýrské sítě (elektřina, vodovod, kanalizace nebo plynovod). Bylo tedy možné vcelku snadno uniknout zdanění stavební parcely zavedením inženýrských sítí pouze na hranici pozemku. Tímto způsobem bylo možné ušetřit v některých případech i statisíce korun a navíc došlo ke zhodnocení pozemku.

S rokem 2016 přichází novela, zavádějící sazbu DPH ve výši 21% i na tyto nemovité věci. Ta byla schválena už od 1. ledna 2015, v platnost však vyjde až od příštího roku. Velmi důležitá je skutečnost, že tyto podmínky se vztahují pouze na prodejce (vlastníka), který je plátcem DPH. Jedná se tudíž o drtivou většinu právnických osob, tedy společností nebo firem a také soukromé developery. Samotnou daň z přidané hodnoty je ze zákona povinen odvést výše zmíněný prodávající, který ji ale logicky zahrne do konečné kupní ceny. Nejvýhodnějším způsobem se tak stává koupě pozemku od soukromé, tedy fyzické osoby, na kterou se tato novela nevztahuje.

Další často opomíjenou novinkou je uvalení DPH i na sousední pozemky, často zahrady, které tvoří jednotný funkční celek se stavebním pozemkem. Tyto pozemky se samozřejmě běžně obchodují spolu se stavebním místem pro samotný dům

Pokud plánujete koupi daného pozemku, v letošním roce už ušetřit na dani pravděpodobně nestihnete. Koupě pozemku často vyžadují dlouhou přípravu a dokončení transakce se v některých případech může prodloužit až na několik měsíců. Další možností je již zmíněný nákup pozemku od soukromníka, který by měl být časově i finančně méně náročný.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace