CZ  |  EN

Stavební pozemky a jejich ceny

26.11.2017
Před časem jsme vás informovali o stále rostoucích cenách bytů. Mnoho rodin a jednotlivců se tak uchyluje k výstavbě vlastního bydlení.

Postavit dům na periférii velkých měst bývá často cenově podobné bydlení v bytě v centru města. Periférie jsou již často dostupné i MHD, auto dnes vlastní takřka každá domácnost, takže proč ne?

Často ale nebývá problémem postavit dům, ale otázkou zůstává kde ho postavit. I cena stavebních pozemků roste, protože se začíná zvyšovat poptávka. V některých lokalitách v blízkosti Prahy se ceny pohybují kolem 5000 Kč/m2. S podobnými cenami se setkáváme i u jiných velkých měst, kde opět hraje velkou roli občanská vybavenost, dostupnost, ale i vybavenost vlastních pozemků.

Stavební parcely

Nároky na pozemky se zvyšují a lidé, kteří chtějí tyto nemalé peníze investovat, požadují adekvátní kvalitu. Tedy napojení na kompletní inženýrské sítě (elektřinu, vodu, kanalizaci, plyn či telefon) a jejich přípojku na pozemku. S každou chybějící inženýrskou sítí klesá hodnota pozemku takřka o 10%.

Cena pozemků v České republice se odvíjí od mnoha faktorů (územní plán, zasíťování, okolí atd.). Každý by proto měl zvážit, dle svých finančních možností, co k svému bydlení potřebuje a třeba tak ušetřit desítky tisíc korun, nebo naopak musí být připraven si za své potřeby připlatit.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace