CZ  |  EN

Tipy, jak najít vysněný byt

12.09.2011
(článek je možné otisknout za podmínky uvedení zdroje odhadonline.cz) Jestli hledáte byt v místě, kde bydlíte, nebo jinde v republice, hledání může být velice vyčerpávající, pokud nejste připraveni.

Hledejte pomocí všech zdrojů, které máte k dispozici ( internet, noviny, realitní agenti, přátelé...). Hlavně posledně jmenovaný zdroj nezanedbejte. Dejte všem lidem ve vašem okolí vědět, že hledáte nemovitost ke koupi. Každý chce bydlet lépe a je možné, že se domluvíte na koupi bytu se svým známým. Případně vám může kamarád něco doporučit nebo na něco upozornit. Žijeme v malém světě, možná proto budete překvapeni.

Hledání vašeho vysněného bytu začíná vytvořením seznamu vlastností, jaké chcete, aby váš byt měl. Zde jsou některé z nich: lokalita, bezpečnost, občanská vybavenost (obchody, úřady, školy, veřejná doprava, zdravotní střediska,...), parkování, atd.

Až si seznam vytvoříte, berte ho vždy s sebou na prohlídky, abyste si mohli dělat poznámky a později porovnávat výhody a nevýhody navštívených bytů.

Existují rovněž některé věci, kterým je dobré se vyhnout.

V prvé řadě se nechyťte do časové pasti. Nemyslete si, že najdete váš vysněný byt během jednoho týdne. Dobré je začít měsíc až dva před tím, než se budete muset vystěhovat z vašeho současného obydlí.

Dávejte pozor na často cílená slova zkušených realitních agentů v realitní inzerci. Přívlastek "útulný" může znamenat, že je byt příjemný a hezký. Rovněž ale může znamenat, že je byt malý. Slovo "unikátní" je možná jediný svého druhu, může ale také znamenat "divný". "Okouzlující" pak může být starý.

Realitní agenti pak často využívají cíleného nátlaku, aby donutili potenciálního zájemce co nejdříve kupovat. Často využívají fráze jako "o byt mají zájem další lidé" a "zítra už bude prodaný".

Rozhodně rovněž nepodceňujte váš vnitřní hlas. Opatrnosti není nikdy nazbyt, zvlášť při obchodech za miliony korun.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace