CZ  |  EN

Vliv úsporných technologií na hodnotu nemovitosti

16.03.2023
Úsporné technologie, jako jsou solární elektrárny a tepelná čerpadla, jsou stále populárnější a jsou považovány za jedny z nejúčinnějších způsobů, jak snížit náklady na energie a zároveň snížit dopad na životní prostředí. Instalace těchto technologií může mít pozitivní vliv na cenu nebo hodnotu nemovitosti, a to zejména v případě, že jsou dobře navržené a správně fungují.

Solární elektrárny

Solární elektrárny jsou zařízení, která využívají energii slunečního záření k výrobě elektřiny. Jsou k dispozici různé typy solárních elektráren: klasické fotovoltaické panely a koncentrační solární elektrárny.

FV panely jsou umístěny na střeše nebo na zemi a vyrábí elektřinu přeměnou ze slunečního záření. Jde o nejrozšířenější typ fotovoltaických elektráren.

Koncentrační solární elektrárny používají zrcadla nebo čočky k soustředění velké plochy slunečního záření do jednoho bodu. V tomto bodě se sluneční záření přeměňuje na teplo, které poté pohání tepelný motor s generátorem (obvykle parní turbína).

Na rozdíl od klasické FVE, koncentrační solární elektrárny se staví převážně v subtropickém pásu planety. V Evropě je největší instalovaný výkon ve Španělsku, poté v USA, v severní Africe a na Blízkém Východě.

Solární elektrárny jsou oblíbené zejména v oblastech s vysokými cenami za elektřinu a slunečným počasím, jako jsou například státy v západních Spojených státech.

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla jsou zařízení, která využívají teplo ze vzduchu, země nebo vody k vytápění budov a ohřevu teplé vody. Existují dva hlavní typy tepelných čerpadel: vzduch-voda a země-voda.

Vzduch-voda tepelná čerpadla jsou umístěna venku a využívají teplo z vzduchu, které předává nebo odebírá energii z vnitřního okruhu domu.

Země-voda tepelná čerpadla jsou umístěna pod zemí a využívají teplo z půdy nebo podzemní vody. Tepelná čerpadla jsou obzvláště účinná v oblastech s chladným počasím, kde můžou snížit náklady na vytápění až o 60 %.

Vliv na cenu nemovitosti

Instalace solární elektrárny nebo tepelného čerpadla může mít pozitivní vliv na cenu nebo hodnotu nemovitosti. Podle studie National Renewable Energy Laboratory (NREL) provedené v roce 2016 může instalace solární elektrárny zvýšit hodnotu domu až o 4 % a instalace tepelného čerpadla může zvýšit hodnotu domu až o 3 %.

To je způsobeno především úsporami na nákladech na energii, které tyto technologie poskytují. Kupující nemovitostí jsou často ochotni zaplatit vyšší cenu za nemovitost, která je úsporná a má nižší náklady na energii.

Návratnost investice do solární elektrárny nebo tepelného čerpadla se může lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako je velikost zařízení, místní ceny za elektřinu a teplo, a klimatické podmínky. Obecně se očekává, že návratnost investice do solární elektrárny bude trvat kolem 5 až 15 let, zatímco návratnost investice do tepelného čerpadla bude trvat kolem 8 až 12 let.

V dnešní době, kdy ceny za energie byly na svých maximech a stále jsou vysoké, doba návratnosti se rapidně snižuje, zároveň se zvyšuje vliv instalovaných technologií na cenu nemovitostí.

Rodinný dům s instalovanou FVE

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace