CZ  |  EN

Vývoj cen nemovitostí v západní Evropě a u nás

14.08.2009
(článek je volně k otisknutí za podmínky uvedení zdroje www.odhadonline.cz) Přední evropské realitní společnosti a specialisté předpovídají, že ceny nemovitostí se během listopadu a prosince odrazí ode dna a začnou opět stoupat.

"Jsme na 80 procent přesvědčeni, že do konce roku se ceny nemovitostí ve Velké Británii zvednou průměrně o pět až deset procent. Na 90 procent jsme přesvědčeni, že celková bilance bude na konci roku pozitivní," prohlásil Stuart Law, výkonný ředitel britské developerské a investiční společnosti Assetz.

Realitní experti se v zásadě shodují, že vývoj ve Velké Británii dá jasný impuls i pro ostatní Evropské země. Stalo se tak již v opačném pohledu v minulosti, britské nemovitosti totiž začaly zlevňovat jako první v Evropě již ve druhém pololetí roku 2007.

Pokles cen na českém realitním trhu byl pak zaznamenán až na konci prvního čtvrtletí roku 2008.

Také v zemi galského kohouta, kde se projevila finanční krize na realitním trhu s mírným zpožděním oproti zbytku Evropy, se očekává pozitivní vývoj. Dle televize France24 tam průměrná cena nemovitostí poklesne do konce roku 2009 ještě o 5,7 %. Od začátku roku je zde podle televize patrný pokles poptávky po nemovitostech všech typů. V kategorii nemovitostí nižší a střední úrovně se všeobecně předpokládá pokles cen za celý letošní rok o 10-15 %, u nemovitostí vyšší kategorie, příkladem mohou být Pařížské luxusní byty, zřejmě dojde ke stagnaci cen.

Francouzský stát, věrný své strategii hrát aktivní roli v ekonomice, plánuje do oblasti realitního trhu a stavebnictví zasáhnout. Na podporu bytové výstavby a vlastního bydlení stát ještě do konce roku 2009 uvolní 1,8 mld. eur. Konkrétně se bude jednat o zdvojnásobení dosavadního množství hypotéčních úvěrů s nulovou úrokovou sazbou (pro první nabytí nemovitosti chudšími domácnostmi) nyní pokrývající 20% ceny nemovitosti. Odhad je, že tyto úvěry budou přístupné pro 65 procent žadatelů.

Stabilizaci na trhu s nemovitostmi zaznamenala již i země, která má na českou ekonomiku největší vliv - Německo. Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung je v současnosti patrné, že se lidé toužící po zakoupení svého nového bydlení v podobě bytů a rodinných domů probudili a začali si je pořizovat.

Na německý trh se také podle deníku po dlouhé době opět chystají vstoupit velcí investoři v podobě developerských společností, kteří by měli realitnímu trhu oslabenému stejně jako je německý pracovní trh (nezaměstnanost se tam pohybuje okolo 8 %) pomoci.

Podle serveru odhadonline.cz, který se zabývá oceňováním nemovitostí v celé ČR, lze očekávat zdražování na českém trhu s nemovitostmi ke konci prvního kvartálu roku 2010. "Ceny nemovitostí v České republice prozatím klesly o 15 až 20 procent. Neočekáváme, že zdejší situace bude podobná jako v Londýně, kde od roku 2007 klesly ceny až o 40 procent. Přesto se dá očekávat, že české nemovitosti ještě zlevní zhruba o pět až sedm procent, než začnou příští rok opět zdražovat," uvedla ředitelka sekce oceňování nemovitostí serveru odhadonline.cz Ing. Olga Šponerová.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace