CZ  |  EN

Z lodních kontejnerů se staví i rodinné domy

14.11.2016
Málokdo nikdy nepřemýšlel nad bydlením ve vlastním rodinném domě, který by si postavil podle představ. Většinou je však největší překážkou cena vysněné stavby. Co ale, kdyby Vám někdo řekl, že jej můžete mít i za polovinu ceny?

Stavební technologie jdou neustále kupředu a často se objevují nové materiály, z nichž se staví rodinné domy. Ještě před několika desítkami let se domy zdily převážně z cihel, později přišel beton a dnes jsou domy běžně stavěny i ze dřeva a na první pohled to vůbec není poznat.

Již v 50. letech minulého století vymyslel Američan Malcolm McLean domy z lodních kontejnerů. Oblibě se tato technologie začíná těšit až nyní. Hlavním stavebním prvkem těchto domů jsou již vyřazené přepravní lodní kontejnery. Takto stavěné domy jsou architektonicky velice zajímavé a jejich pořizovací cena se zdaleka neblíží cenám obvyklejších stavebních materiálů.

Chcete stanovit cenu vlastní nemovitosti?Nezávazná poptávka

Domy z lodních kontejnerů jsou velice rychle postaveny. Stavitelé i architekti tvrdí, že výhodou je jejich pravidelnost, shodná velikost a lze je tedy spojovat jako lego. Proto stavba rodinného domu touto technologií trvá pouze několik měsíců. Izolace je provedena velice podobně, jako u klasických cihlových domů, či dřevostaveb.

Rozestavěná stavba rodinného domu   Dokončená stavba rodinného domu

Tato stavební technologie se stává stále populárnější i v Evropě, například v Německu, kde se z kontejnerů běžně stavějí třeba pečovatelské bezbariérové domy, koleje pro studenty, ubytovny, obchody či benzínové stanice. Splňují totiž všechny technologické požadavky. 

Stavba studentských kolejí

Pořizovací cena těchto domů atakuje polovinu ceny pořízení klasické zděné stavby. Je to dáno především nízkou cenou základního stavebního prvku, lodního kontejneru. Jeho prodejní cena se pohybuje okolo 50.000 Kč. Pro stavbu rodinného domu pro 4člennou rodinu jsou většinou využity 3 kontejnery. Takto postavené domy mají pak zpravidla vyšší hodnotu, než byla cena jejich pořízení. 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace