CZ  |  EN

Co říká nový občanský zákoník o katastru nemovitostí?

30.03.2015
Patrně nejzásadnější změnou pro vlastníky nemovitostí je povinnost si od 1. ledna 2015 hlídat stav zápisu vlastnictví v katastru nemovitostí. Nový občanský zákoník totiž dává přednost stavu zápisu v katastru před skutečným stavem.

Ve výsledku je situace taková, že ve chvíli, kdy někdo nabyde nemovitost od nevlastníka, který je v katastru zapsán jako vlastník, má skutečný vlastník poměrně krátkou dobu na účinnou obranu proti tomu tomuto kroku. Jedná se o pouhý jeden měsíc.

Z tohoto důvodu zavedl katastr nemovitostí novou službu, díky níž je možné změny v zápisu sledovat. Tuto služby si může zřídit každý vlastník. Služba je zpoplatněna s ohledem na počet sledovaných nemovitostí. Do dvaceti nemovitostí je účtován jednorázový poplatek 200 korun ročně, za každou další se pak připlácí desetikoruna.

Ve chvíli, kdy je v zápisu provedena nějaká změna (například zmiňovaný převod), je vlastník informován jednak formálně na adresu, která je uvedena v katastru, a jednak je zde možnost kontaktu elektronickou poštou, či zprávou sms.

V nejhorším případě, kdy se vlastník o převodu nedozví, je možné podat poznámku o spornosti. Tu může podat do tří let od zápisu do katastru. Na základě podání této poznámky je však následně nutné do dvou let podat regulérní žalobu.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace