CZ  |  EN

Nemovitosti v blízkosti škol a univerzit si drží hodnotu

30.06.2015
Před velmi nedávnou dobou proletěla médii zpráva o výsledcích britské studie o vlivu blízkosti kvalitních škol a univerzit na cenu a hodnotu nemovitostí. To, že je hodnota tímto faktem ovlivněna, není velkým překvapením. Rozdíly mezi takovými nemovitostmi jsou však tak vysoké, že si tento jev zaslouží plnou pozornost.

Poslední hospodářská recese se projevila napříč všemi oblastmi ekonomiky a ani trh nemovitostí a realit nebyl ušetřen. Mimo jiné se projevila i v podobě klesající ceny nemovitostí. Výjimkou se podle studie britských ekonomů staly nemovitosti v blízkosti prestižních škol a univerzit. Takové nemovitosti vykazovaly schopnost daleko rychlejšího zotavení se z poklesu v porovnání s celostátním průměrem.

Ceny nemovitostí, které se v Anglii a Walesu nachází v dvoukilometrovém okruhu kolem školy či v univerzitním městě, v současné době dosahují 116% hladiny z dosavadního maxima v roce 2007. Ostatní nemovitosti jsou na 98%.

V roce 2014 činila průměrná cena nemovitosti 173 500 liber. Nemovitosti v blízkosti škol se prodávají za průměrnou cenu 354 000 liber. Roli tu samozřejmě hraje více faktorů, ale dvojnásobný rozdíl hodnot je i tak velmi vypovídající.

Univerzitní města kromě podpory cen nemovitostí působí na ekonomiku pozitivně také lákáním velkého počtu zaměstnavatelů v podobě vědeckých parků, čímž znovu zvyšují poptávku po bydlení.

Co se studentů v univerzitních městech týče, trh s nemovitostmi podporuje také fakt, že podstatné procento z nich pochází ze zahraničí. Poptávka po bydlení je tak zvyšována i tímto faktorem.

Ačkoliv výzkum pracoval především s čísly a údaji přímo z britských ostrovů, jsou jeho obecné závěry snadno aplikovatelné na celou západní a střední Evropu včetně České Republiky. Do jisté míry je situace naprosto zobecnitelná.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace