CZ  |  EN

Rozdíly v cenách bytů v České republice 2017

07.02.2017
Ceny nemovitostí se nemění vždy pouze v závislosti na stavu a velikosti, ale také na základě lokality, ve které je umístěna. I v naší nevelké republice jsou ale obrovské rozdíly v cenách. Nejmarkantnější rozdíl je u bytů.

Za milion korun v naší republice lze pořídit zrekonstruovaný byt o velikosti 3+1, ale také malá garsonka v původním stavu před rekonstrukcí. Za tak výraznou odlišnost v ceně může právě lokalita.

Potřebujete stanovit cenu nemovitosti?Poptejte cenovou nabídku znaleckého posudku

Ceny bytů jsou nejlevnější v Ústeckém kraji, kde zároveň dosahuje republikového maxima nezaměstnanost. Souvislost mezi pracovními příležitostmi a tržní hodnotou životního prostoru vypadá jasně. Průměrná kupní cena bytu v České republice je 20 108 Kč/m². Průměrné ceny bytů v Praze dosahovaly dvojnásobných 45 041 Kč/m², na Praze 1 dokonce více než trojnásobných 65 273 Kč/m².

Ceny za m2 bytů v roce 2017 v ČR

Opačným extrémem jsou ceny bytů ve vyloučených lokalitách, kde se byt o velikosti 70m2 prodává za neuvěřitelných 50.000 Kč. Ovšem tyto bytové domy bývají často v dezolátním stavu a jejich prodej je velice obtížný a přitahuje pouze omezenou skupinu kupujících.

Podle porovnání cen vycházejícího ze statistik ČSU, který sleduje vývoj průměrných cen bytů v České republice, vyplývá, že nejvíce (tj. 200 tisíc až 350 tisíc) lze ušetřit v okresech Benešov, Beroun, Havlíčkův Brod, Karlovy Vary, Liberec, Pardubice, Plzeň, Praha, Příbram, Rakovník, Rokycany, Rychnov nad Kněžnou a Třebíč. Lze tedy říci, že pokud lidé seženou práci v těchto lokalitách, jsou tyto oblasti vhodné pro levnější řešení bydlení.

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace