CZ  |  EN

Několik postřehů pro investice do nemovitostí

23.10.2009
(článek je volně k otisknutí za podmínky uvedení zdroje www.odhadonline.cz) Dovolujeme si podělit se s Vámi s několika postřehy, které jsme získali při výměně zkušeností s našimi klienty. Snad Vám pomohou vyvarovat se nepříjemných zážitků při koupi, prodeji nebo správě nemovitostí.

- Nezapomínejte na sousedy. Jděte se na nemovitost podívat vícekrát a v různých časech, budete možná překvapeni, že dopoledne je zde klid a večer ne až zas takový, jaký byste si přáli.

- Koupě nemovitosti v oblasti, kde bydlíte, je výhodná z toho hlediska, že můžete na svůj nový majetek lépe dávat pozor. Když každý den okolo ní budete projíždět, uděláte si lepší obrázek o nemovitosti a pomůže vám to vyvarovat se spoustě potenciálních problémů.

- Rodinné domy se třemi nebo čtyřmi pokoji se lépe pronajímají a jsou zpravidla lépe prodatelné v budoucnosti.

- Za rodinný dům, kde je možné vytvořit například byt pro prarodiče, můžete získat mnohem více peněz na pronájmu.

- Lokalita, kde se nemovitost nachází, je, jak naznačují studie expertů, mnohem důležitější než skutečnost, zda se jedná o rodinný dům nebo o byt.

- Dívejte se po nemovitostech, které mají "X faktor". Dají se rozšířit, rozdělit, nebo jsou na perfektním místě?

- Před koupí si zajistěte možnosti financování v klidu a s dostatečným předstihem , vyhnete se tak nadbytečným nákladům, které byste měli, kdybyste si financování zařizovali až těsně před transakcí.

- Vytvořte si vztah se svým kvalitním hypotečním poradcem. Zajistí vám to úsporu peněz a času. Mluvte s ním otevřeně o vašich investičních plánech.

- Delší fixace u hypoték vám sníží míru rizika. Kratší vám naopak zajistí flexibilitu, například budete díky kratší fixaci moci bez poplatků dříve umořit část úvěru. Rozvaha o Vašich příjmech a možnosti splácení tak šetří peníze.

- Zaměřte se na širokou škálu nemovitostí k investici. Nakupte nemovitosti s vysokým výnosem z pronájmu a malým potenciálem k dalšímu růstu a stejně tak nemovitosti s malým výnosem avšak vysokým potenciálem. Vyvážené portfolio se vždy zdá být dobrou volbou.

- Pokud se chcete pohybovat v investicích do nemovitostí, dívejte se na věc vždy z dlouhodobého hlediska.

- Buďte příjemní na své nájemníky, budou až na výjimky na oplátku příjemní na vás.

- Vždy reagujte rychle na požadavky nájemníků.

- Měňte výši nájemného směrem vzhůru i směrem dolů, v závislosti na situaci na trhu.

- Zvažte a podívejte se objektivně na cenu, za kterou se nemovitost inzeruje. Prodejci vždy přihazují k reálné hodnotě nemovitostí i statisíce korun, protože předpokládají, že budou muset jít s cenou dolů. Při koupi můžete zariskovat a nabídnout i výrazněji nižší cenu, možná budete překvapeni.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace