CZ  |  EN

Sousedské vztahy

30.12.2009
Jak se zbavit otravných sousedů ? Vaši sousedé nejsou jenom lidé, kteří žijí v sousedním domě nebo bytě. Jsou to lidé, se kterými jistě máte rozvinutý určitý osobní vztah.

Tento vztah může být v pozitivním smyslu, tzn., že například společně rádi trávíte svůj volný čas. Nebo může být negativní, který pramení například z jejich návyků, které se vám naprosto příčí. Je mnoho důvodů, proč byste Vaše sousedy nemuseli mít rádi.

Co tedy dělat, když zjistíte, že Vaše sousedy nemůžete vystát?? Nejjednodušší cestou je vždy diplomacie. Hned na ně nekřičte, nestrkejte jim zápalky do zámku nebo do zvonku. Pokud vás obtěžují jejich hromadící se odpadky nebo hlasitá hudba, zkuste být nejdříve milí a o problémech jim řekněte. Překonejte se a pozvěte Vaše sousedy na večeři a Váš problém jim jemně naznačte. Pokud nejste Vy nebo Vaši sousedé příliš komunikativní, zkuste raději napsat dopis. Většinu problémů lze vyřešit poklidnou cestou. Často totiž pramení z určitého nedorozumění.

Chcete stanovit cenu nemovitosti?Poptejte cenovou nabídku odhadu

Pokud se Vám podaří vztahy s vašimi sousedy urovnat na únosnou míru, můžete být na sebe pyšní, že jste problémy vyřešili civilizovaně. Co když jsou ale Vaši sousedi zlomyslní a dělají vám naschvály? Rovněž toto není hned důvod stříkat sousedům do zámku sekundové lepidlo, házet jim ohavné věci do poštovní schránky a jinak jim ničit majetek. Mohli byste se totiž lehce dostat se svými sousedy do malé války, která by Vás mohla stát hodně peněz a oplétačky s úřady.

Lepším řešením je promluvit s pronajímatelem nebo s jinou odpovědnou osobou. Řešení sporů mezi sousedy je jednou z věcí, které by měli tito lidé mít na starosti. Rozumným řešením je také sepsání petice. Je totiž pravděpodobné, že soused svými návyky obtěžuje více lidí. Rovněž shromažďujte důkazy. Použijte kameru k tomu, abyste prohřešky souseda proti vašemu klidu zaznamenali. Ujistěte se, že kamera zaznamenává mimo obrazu a zvuku také čas a datum pořízení nahrávky. Jakmile budete mít dostatek důkazů a cesta s pronajímatelem se nezdá nejlepší, neváhejte se obrátit na policii.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace