CZ  |  EN

Ceny realit? Ještě dlouho nepůjdou nahoru.

14.05.2010
Realitní trh v ČR velice citlivě reaguje na ekonomiku země, stav realitních trhů ve státech, které ekonomiku ČR ovlivňují, a také na trh s hypotékami.

Ekonomice ČR je v současnosti předpovídán pro budoucnost mírný růst, ale není vyloučena stagnace před další recesí. Snad bychom mohli říci, že to není ani méně pravděpodobná varianta. Někteří pesimističtější světoví ekonomové se obávají, že Evropu čeká krize způsobená dluhovou situací v Řecku, Portugalsku a Španělsku. Je velice nepravděpodobné, že by se měla samotná ČR z trendů ovlivňujících celou EU vymanit.

Co se bude dít s českým realitním trhem, je možné zjistit, když se člověk podívá na situaci na realitním trhu v zemích, na kterých je ČR závislá, tedy v sousedních státech, v Británii a USA. Realitní trh v minulosti kopíroval jejich vývoj, samozřejmě s mírným zpožděním.

Ve Spojených státech se propad cen nemovitostí ještě nezastavil, dle jednoho z největších tamních realitních serverů Zillow je pravděpodobné, že do konce roku 2010 se ceny stabilizují a v příštím roce bude následovat stagnace.

V Británii je situace podobná, místní realitní a realitně-poradenské společnosti zde, stejně jako v ČR, neustále prohlašují, že ceny se odrazily ode dna. Podle týdeníku Businessweek ale lze očekávat další propad cen, protože zde lidé ztrácejí práci a prohlubuje se nejistota, jak drastickým způsobem následující vláda zvládne boj se stále větším deficitem státního rozpočtu.

Státy sousedící s ČR se potýkají s podobnými problémy. Sice zde již ceny nemovitostí neklesají tak prudce jako minulý rok, ale ke stabilizaci na trhu stále ještě nedošlo. S ohledem na to, že český realitní trh vždy reaguje na situaci ve výše popsaných zemích s odstupem šesti až dvanácti měsíců, lze očekávat, že nás čeká ještě nejméně půlroční pokles cen.

Situaci nezmění ani vývoj na hypotečním trhu. Banky sice úroky snižují, neodvážily se však ještě opět začít ve větší míře poskytovat 100procentní hypotéky. Bylo by proto bláhové si myslet, že by lidé začali v hojné míře v dnešní těžké době vytahovat ze svých kapes statisíce korun, aby dorovnali rozdíl pořizovacích cen nemovitostí a výše hypoték. Spíše než sdílet neutuchající optimismus společností působících na realitním trhu tak bude pro české občany lepší, pokud se připraví na přetrvávající horší časy v realitách, které nás čekají.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace