CZ  |  EN

Krize zlevnila nejlukrativnější adresy v Praze na polovinu

13.06.2010
(zprávu je možné otisknout za podmínky uvedení zdroje odhadonline.cz) Ceny za pronájem moderních kancelářských ploch v nejlukrativnějších adresách hlavního města České republiky, mezi které mimo jiné patří ulice Pařížská, Na příkopech a Václavské náměstí, kvůli finanční krizi za poslední dva roky klesly mnohdy i na polovinu.

V letech 2007 a 2008 se metr čtvereční kancelářské plochy v prvním a vyšších patrech na ulici Pařížská pronajímal za 12 až 14 tisíc korun na rok. Dnes je možné si stejné prostory pronajmout za cenu kolem šesti tisíc korun. Podobná situace je i na ulici Na příkopě, která v roce 2008 patřila podle statistik poradenské společnosti Cushman & Wakefield mezi 20 nejdražších ulic světa. Metr čtvereční kancelářské plochy je tu dokonce levnější než v Pařížské, dá se pronajmout již za pět tisíc korun za rok.

Na Václavském náměstí nedošlo k tak zásadnímu poklesu cen pronájmu jako ve výše zmíněných ulicích. Oproti roku 2008 zde ceny klesly zhruba o 20 procent. Metr čtvereční se zde v současnosti pronajímá za zhruba čtyři tisíce korun za rok.

Ačkoliv se na cenách pronájmu bytových prostor finanční krize zásadně nepodepsala, propad cen komerčních ploch je více než patrný. Řada expertů se shoduje, že ekonomický vývoj ČR, nejistota na evropských trzích ohledně veřejných rozpočtů států eurozóny a stále stagnující nebo klesající ceny nemovitostí v západních zemích kancelářské plochy v Praze ještě pravděpodobně zlevní.

 

Zajímá vás cena kanceláře a výše nájmu? Pokračujte zde.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace