CZ  |  EN

Jak se aktuálně vyvíjejí ceny bytů a co je ovlivňuje?

14.09.2018
Ceny bytů v České republice zaznamenávají v posledních pěti letech nárůst, v Praze rostou dokonce šestým rokem. Většina lidí se domnívá, že ceny nemovitostí již dosáhly cenového stropu, ovšem nacházíme se v tzv. cenové bublině. Ta splaskne a s ní dojde k poklesu cen nemovitostí v České republice, v Praze, kde jsou ceny nemovitostí nejvyšší, porostou i v dalším období, jen ne již takovým tempem, jako v předchozích letech.

Ceny bytů jsou ovlivňovány řadou faktorů, z nichž některé lze dopředu předvídat. Patří sem například HDP neboli hospodářská výkonnost země. Pokud HDP roste, lidé mají vyšší výdělky a roste také poptávka po nemovitostech. Dalším faktorem je úroková sazba, kdy snižování sazby lidi vede ke sjednávání hypoték. Silný růst poptávky po nemovitostech je také zaznamenám ze strany lidí, kteří chtějí založit rodinu a chtějí se poohlédnout po vlastním bydlení. Na růstu cen se podepíše i turistický ruch, migrace či inflace.

Z obtížně předvídatelných faktorů lze jmenovat politickou situaci v zemi, přírodní vlivy či tlak médií. V roce 2013, kdy se realitní trh odrážel ode dna, byla nejlepší příležitost ke koupi nemovitosti. Mnoho lidí mělo dostupné finanční prostředky, ale nemovitosti nekupovali. Média a krize ovšem od koupí odrazovala a lidé se nechali snadno ovlivnit. V současné době jsou ceny nemovitostí ve vysokých číslech, přesto je zaznamenána vysoká poptávka po nemovitostech.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace