CZ  |  EN

Správný čas na koupi chaty

18.06.2009
(článek je volně k otisknutí za podmínky uvedení zdroje www.odhadonline.cz) Mnoho analytiků, realitních kanceláří a odhadců radí, že koupě chaty nebo podobné nemovitosti je nyní velice chytrým tahem.

V oblasti Jeseníků a Beskyd, kde většina nemovitostí jsou chaty a chalupy, spadly ceny těchto objektů v průměru o 15 až 20 procent za poslední rok. Chaty na Slapské a Lipenské přehradě jsou za poslední rok levnější v průměru o 10-12 procent.

V mnoha dalších oblastech ceny nemovitostí, do kterých se uchylujeme, když chceme zažít klid a pohodu, klesly také. Je to ale pouze začátek. Nižší ceny a stále více nabídek na prodej chalup a chat jsou jen špičkou ledovce v množství faktorů, které nám naznačují, že začíná doba vhodná ke koupi nemovitosti k rekreaci. Mnoho analytiků, realitních kanceláří a odhadců radí, že koupě chaty nebo podobné nemovitosti je nyní velice chytrým tahem.

Chcete zjistit odpovídající cenu kupované chaty?Poptejte cenovou nabídku odhadu nemovitosti

Trhy s cennými papíry jsou rizikové, trh s rekreačními objekty nikoliv. Trh s akciemi a dluhopisy se stává pro naprostou většinu lidí, kteří chtějí své peněžní prostředky investovat a zhodnocovat je, kvůli svým častým výkyvům a nevyzpytatelnosti příliš rizikovým a proto nezajímavým.

Alternativou je právě koupě nemovitosti. Nedá se nyní přemýšlet o tom, že by byla výhodná koupě rodinného domu nebo bytu třeba v Praze. Ceny těchto nemovitostí neměly ještě šanci dostatečně klesnout kvůli stále dobíhající velké poptávce po nich. Mnohem výhodnější je koupě právě chaty, která je nepoměrně levnější a, pokud je umístěná v atraktivní lokalitě, zcela jistě opět svoji nedávnou hodnotu nabude a navíc ji předčí.

Je výhodné si na chatku půjčit Hypotéky na rekreační objekty je stále možné získat. Banky poskytují v nynější době relativně výhodné úrokové sazby hypotečních úvěrů, takže je výhodné si na pořízení chaty nebo chalupy půjčit. Ceny chat nebývají nijak závrtné, takže částka na splátku hypotéky vás pravděpodobně nijak zvlášť neomezí.

Najděte si svoji nemovitost a zamyslete se. Trend ukvapeného realitního trhu je již ten tam. Nyní se již nemovitosti neprodávají ze dne na den. Obzvlášť toto platí u rekreačních objektů. Výhodné koupě jsou v nabídce i několik měsíců, takže si můžete dovolit relativně dlouhou rozvahu před samotnou koupí.

Turismus a výhody pořízení chaty. Předpokládá se, že v letošním roce občané České republiky omezí dovolené v zahraničí a raději stráví své dny volna na území vlasti. Naskýtá se tak neobvyklá možnost pronájmu vašeho rekreačního objektu. Pokud cena za týdenní pronájem vaší chaty je stejně vysoká nebo o něco nižší než měsíční splátka vaší hypotéky, můžete za 12 týdnů pronájmu v hlavní turistické sezóně zaplatit splátky půjčky na celý rok.

Nabídněte nemovitost k pronájmu v zahraničí. Slabá koruna je výhodná pro zahraniční turisty, pokud chtějí do naší republiky zavítat na dovolenou. Nedělá jim tak v naprosté většině problém zaplatit i relativně vyšší cenu za krátkodobý pronájem vaší nemovitosti. Výhody rekreačního objektu pro vás Je již takřka normální, že lidé "utíkají" v několika týdnech v roce pryč z hektického koloběhu života ve městech, kde jsou zaměstnaní. Na své chatě můžete nalézt naprostou většinu relaxace, kterou hledáte během svých dovolených třeba u moře nebo na horách. Nejdůležitější podmínkou úspěšné regenerace je totiž okolní klid, a rekreační objekty jsou v naprosté většině stavěny tam, kde se klid nachází a je navíc krásná příroda.

 

Jaká je cena vaší chaty?

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace