CZ  |  EN

Jak krize zasáhla realitní trh v Řecku

23.01.2012
Současná dluhová krize zasáhla nejvíce z evropských zemí Řecko. Jak se tamní úsporná opatření promítla na realitním trhu?

Ekonomická krize opět potvrdila, co už je delší dobu známé. Moc mají ti, kteří mají peníze. V oblasti realitního trhu jsou to nyní často nájemci a je jedno, jestli jde o nájemníky komerčních nebo rezidenčních objektů.

"Majitelka jednoho obchodu na předměstí Atén mi řekla, že jeden její nájemník požadoval snížení nájmu na polovinu. Souhlasila s tím. Jedinou její alternativou bylo nechat obchod nepronajatý. A takových je v Aténách mnoho," píše redaktor deníku Financial Times Michael Skapinker.

"Několik majitelů bytových domů mi rovněž řeklo, že nájemci v jejich bytech si nemohou dovolit platit poplatky za dodávkový ohřev vody a vytápění. Majitelé tedy za nájemníky poplatky hradí," dodává Skapinker.

Řecko stejně jako Česko zažilo letos jednu z nejstudenějších zim za poslední roky. Jelikož mnoho rodin nemělo na zaplacení vytápění, musely se ve svých obydlích třást zimou.

Řecko je mimo Irska a Portugalska jedním ze států eurozóny, které musely požádat mezinárodní věřitele o finanční pomoc, aby se vyhnuly riziku platební neschopnosti. Atény pomoc dostávají za podmínky plnění tvrdých úsporných opatření. Řecko se kvůli reformám nachází v recesi, zemí zmítají násilné protesty a stále více obyvatel se dostává pod hranici chudoby.

(Článek je možné otisknout za podmínky uvedení zdroje odhadonline.cz)

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace