CZ  |  EN

Realita realit - s úsměvem k úspěšnému obchodu

26.08.2012
Proces nákupu nebo prodeje nemovitého majetku je stále náročnější. Banky zpřísňují podmínky pro žadatele o úvěr. Stejně tak mají jejich odhadci za úkol prodávané nemovitosti podhodnocovat, takže se i samotní prodejci obávají, aby k obchodu vůbec došlo.

Všechny strany, které se transakce účastní (prodejci, kupci a realitní agenti), cítí tlak, který se mnohdy může zdát nepřekonatelný. Během cesty k cíli pak často jeden na druhého ukazují prstem a navzájem se obviňují.

Obchod s realitami, stejně jako každý jiný business, je prošpikován konflikty. Kupci chtějí nakoupit levně, prodejci chtějí prodat draze a realitní agenti si musí zajistit živobytí, takže nechtějí strávit prováděním obchodu věčnost.

S férovým přístupem, smyslem pro humor a chutí spolupracovat za společný cíl nemusí být celý proces tak bolestivý. Zde je několik rad, jak zajistit, aby všechny strany vzpomínaly na celý obchod s úsměvem na tváři.

Komunikujte:

Původcem většiny problémů v obchodu s realitami je bezpochyby nedostatek komunikace.

Nejvíce za tento problém zřejmě mohou realitní agenti. Jako spojka mezi prodejcem a kupcem nesou největší zodpovědnost za tok informací potřebných k tomu, aby všichni zůstali v obraze.

Agenti ale nemohou být odpovědní za něco, co neví. Pokud jste kupec nebo prodejce, buďte ke svému realitnímu agentovi upřímní ohledně svých obav a otázek. Nenechte to v sobě kvasit až do okamžiku, kdy budete vzteklí. Agenti mohou mít více klientů a do okamžiku, kdy se rozpovídáte, si nemusí uvědomit, že je něco špatně. Nasaďte jim brouka do hlavy a oni se pokusí věci napravit tak, aby vše zase fungovalo.

Buďte trpěliví:

Žijeme ve světě, kde se komunikace stala okamžitou záležitostí, i když od sebe komunikující objekty oddělují ohromné vzdálenosti. S mobilním telefonem v každé kapse očekáváme, že budeme věci řešit tak rychle, jak se objeví.

Důležitá a těžká rozhodnutí nicméně nečiníme okamžitě. Nákup nebo prodej nemovitostí jsou velká životní rozhodnutí. Lidé si je musí promyslet ze všech stran, takže jim nechte dostatek prostoru. Pokud na ně budete tlačit, obvyklá odpověď bude "ne".

Poznejte pohled druhé strany:

Klíčem k úspěšnému vyjednávání je pochopení postojů a názorů druhé strany.

V realitách je obvyklé, že lidé mají krátkozrakou potřebu "překonat svého oponenta", což téměř vždy stojí v cestě rozumnému řešení.

Vyptejte se realitního agenta na pohnutky a postoje druhé strany, abyste jim porozuměli.

Dovolte druhým dělat chyby:

Neexistuje člověk, který by čas od času něco nepokazil. V realitách je milion příležitostí, kde mohou lidé selhat.

Pokud se nejedná o podlý pokus o podvod, svěďte vše na systémovou chybu nebo nedorozumění.

Důležité je, aby byla chyba napravena a odpovědná strana přijala zodpovědnost.

Žijeme v nedokonalém světě, nenechte tedy legitimní lidské pochybení zničit celý obchod.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace