CZ  |  EN

Ceny bytů - vliv DPH vs. směr trhu

15.04.2013
Stává se pravidelným jevem, že v okamžiku, kdy má vstoupit v platnost nový předpis nebo začít působit nový faktor, který může zvýšit ceny nových prodávaných bytů, jsou vydávána některými developery, realitními poradci a dalšími důrazná doporučení ke koupi ještě před tím, než zmíněný okamžik nastane.

Vyplatí se však kritická analýza před případnou koupí nové nemovitosti, zda jsou taková doporučení oprávněná nebo motivovaná snahou o zvýšení obratu.

Příkladem může být předpokládaný vliv změny sazeb v DPH platné od začátku roku 2013. Bylo doporučována koupě bytu ještě v roce 2012 a vyzdvihována finanční výhodnost takového kroku. Statistická data za první měsíce roku 2013 však podpořila předpoklady části realitních makléřů i předpovědi ČNB, že zvýšená daň ceny bydlení neprodraží.

Převládal totiž pokračující vliv sestupného trendu v cenách nemovitostí na klesajícím trhu. Stále se snižující hospodářská výkonnost celé ČR se odráží i ve světě mikroekonomiky - běžných domácností. V realitním trhu nabídka stále převyšuje poptávku, protože prostě není dostatek solventních kupců.

Jsou však i optimistické zprávy - kombinací nízkých úrokových sazeb z hypoték, vystřízlivění developerů a jejich cenové politiky se začíná oživovat trh s byty- zejména těch s pražskou adresou.

Podle zpráv společnosti Trigema, která pravidelně mapuje trh s novými byty v Praze se za první kvartál  letošního roku  prodalo 1315 nových bytů, loni za stejné období to bylo 728 bytů. To představuje nárůst osmdesát procent. Podobná data zveřejnila též developerská společnost Ekospol. Dle jejich dat se v prvním čtvrtletí prodalo 1122 bytů, což znamená meziroční nárůst o 49 procent v jejich statistikách.

 

Víte, jaká je cena vašeho bytu?

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace