CZ  |  EN

Co dělat v horkých dnech s vyhřátými domácnostmi?

27.06.2016
V dnešní době vyspělých technologií existuje spousta možností jak si především v parných letních dnech zpříjemnit pobyt v domácnosti ochlazovacími systémy. Často opomíjeným faktorem je však i dobrá tepelná izolace, která funguje jak v zimě, tak i v létě.

Již v období středověku se snažili naši předci v letních horkých dnech ochlazovat svoje obydlí. Technologicky vyspělejší středově hrady měly v obvodových zdech otvory, kam se přikládaly mokré větve a látky. Průvan a vítr vháněl takto ochlazovaný vzduch do obytných prostor.

Doba však už značně pokročila a dnešní technika již dokáže udržovat chladno v domácnostech i při extrémně vysokých teplotách. Dobrá izolace bytů a domů je velice důležitá i v letních měsících. Naše obydlí tak bude delší dobu odolávat vysokým venkovním teplotám. Jakmile přestane účinkovat dobrá izolace a naše obydlí se proměňuje v pec, nastupuje technika.

Většina z nás si jako první ochlazující zařízení vybaví klimatizaci. Ta funguje na principu stlačování chladícího media, které při opětovném rozpínání kapalní, prudce chladne a ochlazuje výměník tepla, přes který je hnaný vzduch do prostoru, který chceme chladit. V domácnostech se používají klimatizace mobilní a stacionární (nástěnné). Mobilní klimatizace je výrazně levnější a její instalaci dle manuálu zvládne takřka každý. Je ale třeba poznamenat, že nástěnná klimatizace disponuje daleko větším výkonem a jsou tišší, protože hlučná část klimatizace s kompresorem je umístně venku.

Další možností chlazení domácnosti je pomocí tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo je možné používat i jako vytápění. V létě funguje shodně s klimatizací a v zimě je teplo odebíráno opět z "chladícího media". Ihned po stlačení kompresorem dosahuje medium velice vysoké teploty, které se využívá při vytápění. Nevýhodou tohoto systému je vysoká pořizovací cena.

designová klimatizace

Ochlazovací technologie mají i další vlastnost a tou je jejich technické zhodnocení domácností. Přispívají k vyššímu komfortu bydlení, který se podepisuje na vyšší prodejní ceně. Nabídka je i v tomto segmentu opravdu bohatá. Není problém ve výběru třeba i designových klimatizací, které nikterak nenarušují celkový koncept domácnosti. V posledních letech, která jsou výrazně teplejší než dříve, je často i tento konstrukční prvek jedním z kritérií, na které se kupující nemovitosti zaměřují. Nelze sice hovořit o přímém navýšení hodnoty nemovitosti v závislosti na pořizovací ceně chladící jednotky, ale určitě se jedná o nezanedbatelný prvek, který může významně ovlivnit rozhodování kupujícího.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace