CZ  |  EN

Dlužníci se mohou vyhnout obrovské ztrátě při exekuci

26.04.2010
(Článek je možné kdekoliv otisknout za podmínky uvedení zdroje www.odhadonline.cz) S neustále přibývajícími exekucemi ruku v ruce přibývá případů, kdy lidé zbytečně přicházejí o statisíce korun. Existuje cesta, jak tito lidé mohou svoji situaci vyřešit, zaplatit dluhy a nepřijít o tolik peněz jako v exekucích.

Nemovitosti v exekucích se mnohdy prodávají za poloviční ceny Pokračující ekonomická krize se v České republice mimo jiné projevuje rapidním nárůstem exekucí na nemovitosti. V loňském roce soudy nařídily 718 000 exekucí, nemovitostí pak v nich bylo podle mluvčí Exekutorské komory Moniky Zajícové zabaveno zhruba 5700.

Dle exekučního řádu se v dražbách nemovitosti prodávají za dvě třetiny ceny stanovené znalcem. Pokud se kupec nemovitosti za tuto cenu nenajde, cena se snižuje mnohdy i na polovinu obvyklé hodnoty. Mnoho dlužníků, vůči kterým soudy exekuce nařídily, tak v minulém roce zbytečně přišlo o statisíce korun za jejich nemovitosti. V absolutních číslech ztráta lidí, jejichž nemovitosti byly v exekucích zabaveny, dosahuje výše několika miliard korun.

Dlužníci však nemusí přicházet o tolik peněz. Na realitním trhu se stále pohybuje mnoho investorů a kupců, kteří by v dnešní těžké době rádi nemovitosti nakupovali na hypotéky. Mnoho z nich však není schopno se dostat do dražeb nemovitostí zabavených v exekucích, protože exekutoři od potenciálních kupců požadují před dražbou složit v hotovosti na účet dražební jistotu, která často dosahuje částky i půl milionu korun.

Dlužníci, kteří svým konáním směřují vstříc exekucím, se mohou ztrátě vyhnout díky serverům poskytujícím odhad nemovitostí online. Na základě popisu nemovitostí takovéto servery stanovují jejich obvyklou cenu a majitelům radí, co mají činit, aby co nejrychleji a nejvýhodněji prodej uskutečnili. Pro své klienty navíc nabízí zprostředkování odkupu investory nebo zprostředkování urychleného prodeje osvědčenými realitními kancelářemi. Aby lidé svoji nemovitost prodali urychleně, musí slevit zhruba 15 procent z její obvyklé ceny. Je to ale stále méně než polovina z peněz, o které by možná přišli, kdyby svoji nemovitost nechali spadnout do exekuce.

 

Znalecký posudek pro exekuce, insolvenční řízení - pokračujte zde

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace