CZ  |  EN

Na co dát pozor při koupi rodinného domu

12.05.2009
(článek je volně k otisknutí za podmínky uvedení zdroje www.odhadonline.cz) Hledání nového domu a jeho koupě může být vzrušující ale i frustrující zkušenost. Frustraci se můžete vyhnout, pokud budete mít na paměti následující skutečnosti. Také Vám to může ušetřit spoustu peněz a starostí. Podívejme se tedy nyní společně na bolavá místa, se kterými lidé zažívají nejvíce problémů. Jsou to základy, elektrické rozvody, instalace, střecha a krovy a zahrada rodinných domů.

1. Problémy jako špatné založení a nekvalitní zhotovení základů se dnes bohužel ještě stále vyskytují, navíc s sebou nesou největší náklady na opravy. Lze jim však předejít zajištěním kvalitního stavebního dozoru. Problémy se základy se u domů projevují někdy již po třech letech od výstavby.

U nových domů stavěných v rámci developerských projektů je v budoucnu možné poškození základů špatně vysazenými stromy, jejichž kořeny základy narušují. Developeři totiž vědí, že lidé mají rádi zeleň a stromy proto vysazují co nejblíže domům. Vysazují ovšem často i nevhodné druhy stromů. Nicméně špatný stav základů může mít z tohoto důvodu i starší dům. Problémy se základy se dají rozpoznat podle puklin a prasklin většího rozsahu na stěnách v domě. Pukliny v základech způsobené růstem kořenů rovněž mohou v takto mladých stavbách, které ještě nestačily "sednout", způsobit vážné separace, které mohou během několika dalších let celou stavbu destabilizovat.

Dalším ukazatelem k zjištění problémů se základy ve spojení s uvedenými prasklinami mohou být špatně se otevírající a zavírající okna na více místech v domě. Pokud jakkoliv při manipulaci drhnou o rám, je možné, že základy domu se hýbou a pravděpodobně nejsou v pořádku. Samozřejmě i špatně provedená instalace okenních rámů může být příčinou těchto obtíží, je to ale téměř stejně "lichotivé" doporučení ke koupi domu jako problémy se statikou. Jen to, že vidíte na zdech rodinného domu praskliny, ještě neznamená, že základy domu jsou v nepořádku. V rodinných domech se často objevují přirozené praskliny omítky. Pro odlišení vážných puklin od standardních prasklin tak nemůžeme doporučit nic jiného, než abyste si s sebou na prohlídku vzali specialistu v oboru, tedy stavebníka.

Chcete ocenit kupovaný rodinný dům?Poptejte cenovou nabídku odhad nemovitosti

2. Kupci rodinných domů předpokládají, že elektrické rozvody jsou v budově rozvedeny správně a není s nimi žádný problém, to však v některých případech není pravda. Poměrně dost veliký počet kupců domů se již setkal s tím, že i zcela nové stavby v rámci developerských projektů neměly elektrické rozvody zhotoveny správně. Pokud nemáte s rozvody elektrické energie zkušenosti, samotní asi na přesnou lokalizaci problému s rozvody nepřijdete, lepší je při podezření vzít si s sebou elektrikáře, který dokáže problémy poznat ihned.

3. Umyvadla a vany jsou po převedení domů na nového majitele opět původcem vysokých částek na opravy. Když si dům prohlížíte, podívejte se za a pod umyvadla, často totiž při jejích instalacích vzniknou praskliny ve zdech. Lidé při umývání umyvadla nebo jen při umývání rukou nalijí vodu za umyvadlo, která poté steče do této praskliny. Nedostatek světla, proudění vzduchu a vlhkost dávají perfektní podmínky k vytvoření plísní. Spóry plísní jsou pak schopny kolonie plísní rozmnožit do každého kouta vašeho domu, kde se jen maličko tvoří vlhkost.

4. Střecha Vám o domu napoví mnoho o jeho historii. Ostatní části domů mohou být zamaskovány, pokud se u nich vyskytne problém. Například pokud byla průsakem zasažena zeď, s různými technikami vysoušení a novým omítnutím může vypadat jako nová. Pokud se ale podíváte na krovy střechy, tedy na dřevo držící střešní krytinu, uvidíte na nich vždy stopy případného průsaku. Jestliže se nacházíte například ve 20 let starém domě a tepelná izolace ve střeše je úplně nová, mělo by to ve Vás vyvolat podezření, že prosáklá voda ji poškodila a musela být proto vyměněna.

 5. Květiny a křoviny by se neměly nacházet ve vzdálenosti menší než 30 cm od jakékoliv vnější zdi nebo základů domu. Zaléváním těchto květin totiž může docházet k promáčení zdí a základů. Tyto stavební prvky jsou následně při vysychání velice náchylné popraskání. Může se tedy dojít k podobné situaci jako v bodu 1.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace