CZ  |  EN

Nejvyšší stavby světa

06.09.2016
Nejvyšší stavby světa vždy byly, jsou a budou výsadou státu, ve kterém se nachází. Bezesporu se jedná o turisticky hojně navštěvovaná místa. Motivy výstavby ovšem nejsou pouze ikonické, ale mnohdy i ekonomické. Mrakodrapy najdeme také v České republice, a to hned několik.

Před více než 130 lety byla dokončena Eiffelova věž v Paříži. Tehdy lidstvo stavbu obdivovalo, protože se jednalo o nejvyšší stavbu světa. Prvenství si věž s výškou 301m držela celých 41 let. Od té doby se začali stavitelé a jednotlivé země "předhánět", kdo obsadí ono magické prvenství s nevyšší stavbou světa.

Takto vysoké stavby jsou stavěny převážně ze dvou hlavních důvodů - ikonických a ekonomických.

Potřebuji ocenit nemovitostZašlete mi cenovou nabídku

Ikonické "mrakodrapy" jsou stavěny v místech, kde není velký problém s přelidněním a staví je především velice bohaté země. Vždyť i současně nejvyšší stavbou světa je Kingdom Tower v Saudské Arábii. Tato stavba bude otevřena v roce 2018 a její výška je neuvěřitelných 1.001 m. Konečná cena výstavby tohoto mrakodrapu byla odhadnuta na neuvěřitelný 21 mld. korun.

Druhým motivem stavby vysokých budov je ekonomické hledisko. Hodně zalidněná města trpí nedostatkem prostoru a také pořizovací cena pozemků je velice vysoká. Tato situace se tedy řeší výstavbou mrakodrapů. Tipickým představitelem je Šanghai Tower v Šanghaji s výškou 632m nebo One World Trade Center v New Yorku s výškou 541m. 

Kimgdom Tower - nejvyšší stavba světa

V České republice takto vysoké stavby určitě nenajdeme. Prvenství si drží AZ Tower v Brně postavená v letech 2011-2013 s výškou 111 m. Překvapit může její podlahová plocha, která činí celkově asi 17 000 m2 v kombinaci rezidenčních a komerčních prostor. Ceny za 1m2 podlahové plochy zde startují přibližně na 65.000 Kč u bytů a na 40.000 Kč u kanceláří.

AZ Tower - nejvyšší stavba v ČR

V těsném závěsu je pražská City Tower s výškou 109 m. Zajímavostí je, že stavba tohoto objektu byla zahájena v roce 1983 a téměř dokončena až roku 1993. Poté byla dlouhou dobu téměř nevyužívána až do roku 2008, kdy byly dokončeny rozsáhlé rekonstrukce. Nyní se v ní nacházejí téměř výhradně kancelářské prostory. Třetí nejvyšší stavbou u nás je rovněž pražská City Empiria.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace