CZ  |  EN

Nemovitosti kupují především lidé, kteří tak činí poprvé

20.07.2009
(článek je volně k otisknutí za podmínky uvedení zdroje www.odhadonline.cz)

Studie serveru MoneySupermarket odhalila, že nejvíce nemovitostí kupují především lidé, kteří tak činí v životě poprvé.

Věnuje se také zdrojům financování takového nákupu. Podle slov kupujících nechtějí propásnout nezvyklou příležitost na realitním trhu, kde je přebytek nabídky a majitelé nemovitostí jsou proto nuceni zlevňovat. Více než 72 procent lidí, kteří v minulých týdnech a měsících koupili nemovitost k bydlení, bylo ve věku 18 až 34 let.

Velmi často je nutné složit tzv. rezervační poplatek, který zajistí kupujícímu čas k vyřízení hypotéky, pokud je to nutné. Naprostá většina lidí z této skupiny si na svoji novou nemovitost půjčila formou hypotéky. Na otázku, kde vzali peníze na složení rezervační zálohy, odpovědělo 29 procent, že žili tak dlouho v pronájmu a šetřili, dokud neměli alespoň 10 procent z ceny uspořeno. Přibližně 16 procent odpovědělo, že si na složení zálohy půjčilo od bank nebo společností zajišťujících spotřební úvěry. Zbytek lidí mělo již částku na rezervaci našetřeno, nebo řešili půjčku této částky v rámci rodiny.

Půjčka na rezervaci může však být nebezpečná až pro 16 procent lidí, kteří si na rezervaci vzali úvěr s nepoměrně vyšším úrokem než u hypotéky. Je zde možnost, že banka, která zajišťuje hypotéku,zjistí, že kupce si na rezervaci půjčil a jí o tom nezpravil - banka mnohdy pak žadateli o hypotéku nevyhoví. Nebezpečné může pro kupce být i to, že bude mít na sebe uvázáno prostě příliš mnoho úvěrů a v dlouhodobém horizontu se mu může přihodit, že je nebude moci splácet.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace