CZ  |  EN

Odhad ceny nemovitosti přes internet a zdarma

01.11.2008
(článek je volně k otisknutí za podmínky uvedení zdroje www.odhadonline.cz) Obyvatelé České republiky mohou poprvé v historii zjistit cenu své nebo jakékoliv jiné nemovitosti online přes internet a zdarma. Tuto službu zavádí v České republice společnost XP invest, s. r. o. prostřednictvím internetového serveru www.odhadonline.cz.

Návštěvníci této internetové stránky si mohou nechat prozatím odhadnout tři druhy nemovitostí - byty, rodinné domy a pozemky. Tvůrci stránek kladli důraz na jednoduchost uživatelského rozhraní a nenáročnou obsluhu. Každý návštěvník vyplní formulář s parametry a popisem nemovitosti a vypíše emailovou adresu, kam mu přijde odhad ceny. Tím veškerá práce uživatele stránek končí. Pokud chce být zadavatel odhadu informován o odhadní ceně co nejrychleji, může zadat ještě číslo svého mobilního telefonu, kam mu ihned po vytvoření odhadu přijde sms zpráva s cenou.

Podle ředitele projektu Martina Pospíšila je použití této služby výhodné hned z několika důvodů. Prvním z nich je jasná potřeba lidí vědět, jak vysokou hodnotu má jejich majetek. Pospíšil tento důvod objasnil: "Banka Vám okamžitě sdělí, jakými finančními prostředky disponujete na účtu, hodnotu nábytku, šperků a dalších movitých věcí také přibližně znáte. Jediné, čím si velmi často nejste přesně jisti, je aktuální hodnota Vašich nemovitostí."

Potřebujete stanovit cenu nemovitosti?Poptejte cenovou nabídku znaleckého posudku

Velice se také podle Pospíšila vyplatí, když si lidé nechají odhadnout hodnotu nemovitosti ještě předtím, než ji koupí. Mohou tak zjistit, jestli není předražená, nebo naopak, zda se nejedná o velice výhodnou koupi. Rovněž pokud si někdo bere na kupovanou nemovitost hypotéku, je vhodné nejdříve zjistit aktuální cenu. Může se totiž stát, že cena nemovitosti je reálně nižší než cena, za kterou ji kupujete, a banka Vám samozřejmě na celou kupní cenu nepůjčí. "Ale můžete nám i zadat nemovitost k odhadnutí už jen kvůli tomu, abyste věděli, jestli má větší hodnotu než nemovitost, kterou vlastní Váš soused," dodal ředitel projektu s úsměvem. Na každém odhadu pracuje podle vedení serveru vždy speciálně vyčleněný odhadce.

"Nemovitosti jsou velice různorodé, nedají se proto jejich ceny odhadovat automaticky. Na každém odhadu bytu, rodinného domu nebo pozemku vždy pracuje v první fází speciálně vyškolený pracovník. Cena jím vytvořená poté putuje k našim kvalifikovaným odhadcům a ti ji podle svých zkušeností upravují. Po kontrole výsledné ceny supervizorem odhad putuje k zadavateli. Cena odhadované nemovitosti je tedy u nás určována a kontrolována třemi na sobě nezávislými subjekty," sdělil Pospíšil. "Cena, kterou určíme, můžeme označit za tzv. cenu obvyklou a měla by se v případném prodeji stát přijatelnou jak pro prodávajícího, tak pro kupujícího. Měla by tak být dobrým základem pro případné stanovení ceny smluvní," dodal.

Služba je podle Pospíšila zcela anonymní. Formuláře na zmíněné stránce slouží pouze k přesnému popisu nemovitosti. Po uživateli nejsou požadovány, kromě emailové adresy a případně telefonního čísla, žádné osobní údaje. Lidé tak nemusí mít strach, že by je někdo v souvislosti s jejich nemovitostí, například s jejím prodejem, kontaktoval.

V současné době při potřebě určení ceny nemovitosti se musejí lidé obracet na soudní odhadce nebo znalce realitního trhu. Jejich služby jsou však zpoplatněny nezanedbatelnou částkou. Zdarma cenu nemovitostí stanovuje také mnoho realitních kanceláří. Lidé však s nimi musí jednat přímo a často se stává, že majitele nemovitostí realitní kanceláře přesvědčují k prodeji, aby z obchodu získaly provizi.

Služba odhadonline.cz je pro její uživatele také prospěšná z hlediska možnosti využití kvalitních služeb obchodních partnerů serveru www.odhadonline.cz v daném regionu. V emailu zaslaném zpět uživateli je připojen kontakt na realitní kancelář pro možnost prodeje nemovitosti nebo v případě potřeby soudního znaleckého posudku kontakt na odhadce v daném regionu. Projekt byl podle jeho vedení budován proto, aby se stal seriózním a spolehlivým nástrojem pro stanovení ceny v dnešní nepřehledné situaci na realitním trhu umocňované ještě turbulencemi způsobenými probíhající finanční krizí.

Informace uvedené v tomto článku již nejsou aktuální. Viz článek z 31. března 2010

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace