CZ  |  EN

Převody nemovitostí - rozhodnutím Senátu beze změny

12.09.2013
Senát zamítnul navrhovaný zákon z dílny exministra Miroslava Kalouska o dani z nabytí nemovitostí, podle něhož měl dosavadní daň z převodu nově platit výhradně kupující místo prodávajícího. Zákon obsahoval také další změny, z nichž i některé další byly kontroverzní.

Zamítnutý zákon počítal také s tím, že kupující bude od daně osvobozen při koupi prvního bytu nebo domu. Sazba daně se měnit neměla - od letoška je čtyřprocentní, o procentní bod vyšší než v minulosti.

Zamítnutý zákon měl také zrušit nutnost předložení znaleckého posudku o ceně u staveb pro bydlení a rekreační účely. Finanční úřad by nově vyměřil poplatníkovi daň ve výši tří čtvrtin ceny místně obvyklé. Plátce, který by s tím nebyl spokojen, by si mohl nechat znalecký posudek zpracovat a platit daň na jeho základě, pokud by byla pro poplatníka výhodnější. Náklady na pořízení posudku se navíc měly nově odečítat ze základu daně.Tímto tedy zůstává povinnost vyhotovení znaleckého posudku v platnosti.

Nejdůležitějším argumentem proti změně plátce daně z prodávajícího na kupujícího byla možnost výrazných komplikací při financování nákupu na hypotéku. Kupujícímu by nebylo poskytnuto peněžní plnění na platbu daně v rámci hypotéky, mohl by se dostat do finančních problémů.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace