CZ  |  EN

Přísnější podmínky pro získání hypotéky

27.04.2017
Hypoteční úvěr slouží lidem k pořízení nemovitosti, aniž by museli mít našetřenou hotovost. Jde tedy o speciální účelový úvěr, který je přizpůsobený právě na koupi nemovitostí. Do nedávna byly hypotéky snadno dostupné a mohl si ji pořídit téměř každý, samozřejmě s ohledem na jeho finanční možnosti.

Od ledna 2017 se však podmínky pro získání hypotečního úvěru zpřísnily. Banky do této doby poskytovaly i 100% na pořízení nemovitosti. Vzhledem k tomu, že se množily případy neschopnosti splácet, vydala ČNB doporučení na poskytování hypotečních úvěrů pouze do maximální výše 80%. Je tedy zřejmé, že pořízení nemovitostí na hypoteční úvěr je v tuto chvíli obtížnější než před rokem.

Podmínky pro získání hypotečního úvěru jsou opravdu těžší. Průměrný zájemce o nemovitost by měl být připraven na pokrytí 24% kupní ceny z vlastních zdrojů (20% minimální úhrada z vlastních zdrojů + 4% daň z nabytí). Pokud tedy chceme koupit byt o velikosti 2+kk nebo 3+kk v bytovém domě v širším centru Prahy, kde se průměrná cena těchto bytů pohybuje kolem 3.500.000 Kč, musíme mít minimálně 840.000 Kč z vlastních zdrojů.

Vývoj úrokových sazeb

V současné době stoupá i úroková sazba hypoték. Dle informací ČNB se očekává v průběhu roku další růst úrokových sazeb a zpřísnění podmínek pro poskytnutí hypotečních úvěru bude pokračovat.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace