CZ  |  EN

Vlastní bydlení je pro střední třídu stále méně dostupné

01.09.2017
Růst cen nemovitostí se stále nezastavil. V Praze se již ceny bytů pohybují i okolo 72.000 Kč. Ovšem i přes takto vysoké ceny čelí realitní kanceláře zoufalému nedostatku bytů.

I developeři, kteří před rokem nabízeli 5250 bytů, nabízí letos pouhých 3450 bytů. Z této nabídky však úplně vymizely cenově dostupné byty. Pouhé jedno procento nabízených nových bytu se nabízelo pod částkou Kč 45.000,-- za čtvereční metr.

Tato situace je vyvolána velkým přílivem obyvatel do velkých měst, kam se zejména mladí lidí stěhují za prací. Zvyšuje se poptávka a důsledkem je i zvyšování cen. Největší přiliv obyvatel v České republice zažívá Praha, kde se očekává do roku 2030 nárůst obyvatel o dalších 160.000.

Situace by byla řešitelná, protože v centru Prahy je dostatek volných parcel, které by byly vhodné k výstavbě nových bytových domů, ale stavět se nedaří kvůli zdlouhavým povolovacím procesům. Ke všemu až 30% nových bytu nyní nakupují investoři, kteří byty pronajímají. Nemalé části obyvatel tedy nezbývá nic jiného, než si byt pronajmout.

Odborníci uvádějí - nezmění-li se situace s výstavbou nových bytů, bude bydlení v Praze stále méně dostupné, protože ceny stávajících bytů budou nadále růst. Již v této chvíli rostou platy v ČR oproti cenám nemovitostí pomaleji.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.     Další informace